Dumheter

SD-politiker efter tre år i fullmäktige – jag har ingen aning om vad vi sysslar med

i-have-no-idea-what-im-doing meme
Written by Anny Berglin

Som ett sus i trädkronor sprids det i sociala medier: klippet när en Sverigedemokratisk företrädare blir intervjuad av SVT. Det handlar om Britt Engkvist som är förstanamn för SD i Karlstads kommun idag. Och det är inte så konstigt, för det är rätt sällan vi får se politiska företrädare som är såpass dåligt insatta i sin egen politik eller för den delen all politik:

På frågan om vilka partier eller block som SD kan tänka sig att samarbeta med i Karlstad svarar Engkvist:

”Ja, jag kan inte svara på det för jag är inte tillräckligt insatt i det här med blockpolitiken. Jag har bara suttit i tre år.”

Men vad som får oss att höja än mer på ögonbrynen är när Engkvist får frågan vilken politik de skulle vilja föra efter valet, och ger svaret:

”Hur ska jag svara på det? Jag är ju inte så insatt i det här, annat än det vi har hunnit lära oss.”

Självfallet är det problematiskt på sitt sätt att ha så dåligt insatta politiker i kommunfullmäktige. Men vi kan inte helt lägga ansvaret på endast Britt, det är helt naturligt att SD har stor skuld i hennes taffliga uttalanden om politik.  Det är partiets ansvar att utbilda sina företrädare. Eller tycker partiet precis som ”Löntagarna”, Sverigedemokraternas snart startade fackförening: ”Vi är inget studieförbund.”?

Det är ärligt talat inget mindre än ett hån mot de som röstar på ett parti att de ska bli så undermåligt representerade. Vad som ännu mer känns som ett hån är att partiet, till synes lättvindigt, låter bli att medieträna sina företrädare. Det är ett hån inte bara mot Sverigedemokratiska väljare, utan även mot de som väljer att företräda partiet.

Å andra sidan har partiets stabschef, Linus Bylund, förstås gjort det helt klart vad han tycker om medlemmar som inte har högre utbildning eller hur han nu själv definierar ”bonnläpp” och ”idiot”. Vi på IRM tycker dock att alla, oavsett utbildning eller erfarenhet, ska kunna representera ett politiskt parti. Men då är det också partiets ansvar att ge företrädaren de verktyg som krävs för att inte helt göra bort sig i TV och bli dagens snackis.


Stötta vår verksamhet