Dumheter

Sverigedemokrat om samtidskonst ”lite väl abstrakt och luddig”

I en kommentar till svt angående sin skuggbudget så väljer partiets kulturpolitiska talesperson Margareta Larsson att mosa kulturarbetare. I budgeten vill man minska anslaget till samtidskonsten. Larsson väljer att kommentera saken såhär:

 Samtidskonsten är lite väl abstrakt och luddig. Jag vet inte om allmänheten är så intresserade av samtidskonst

 Ja, för konsten kan ju vara lite vad som helst nuförtiden

Ja och en toppolitiker på kulturens område verkar också kunna vara lite hursomhelst nu för tiden. Eller lite som förr i tiden. Närmare bestämt lite som Adolf Hitler var när han invigningstalade på den ”Stora tyska konstutställningen” 1939 i Munchen. Där lovade han att det du hädanefter skulle få se var  genuint ”tysk” konst med ”evighetsvärde”. Ja och ett evighetsvärde det är väl motsatsen till det värde som samtidskonst bär?

Vi vill höja ett varningens finger. När våra politiker börjar prata om att konst ”kan vara lite vad som helst” som något negativt, så bör det blinka en varningslampa som lyder ”ajsing bajsing totalitär samhällsapparatsvarning”. Sen kan vi såklart förstå att man som privatperson kan tycka en del samtidskonst är obegriplig. Vi är ju tillexempel många som tycker det är konstigt när folk ägnar sig åt saker som i våra ögon bara är rasistiskt muslimhatande effektsökeri och kallar det för samtidskonst. Men när det gäller sånt brukar ju många sverigedemokrater snabbt förvandlas till stora älskare av modern konst. Så märkligt!!


Stötta vår verksamhet