Okategoriserade

Riksdagsman (SD) polisanmäld för rasistattack: ”Jag mådde inte bra” *Uppdaterat*

Lugnet har inte ens hunnit lagt sig efter Sverigedemokraternas senaste skandal innan det är dags för nästa. Expressen skriver idag om den Sverigedemokratiske riksdagsledamoten Lars Isovaara som ska ha uttryckt sig nedsättande och rasistiskt om och till en vakt på Sveriges riksdag. Efter ett fall ur sin rullstol blev Isovaara av med sin ryggsäck och blev nekad inträde till Riksdagen, eftersom han saknade passerkort:

Polis har då kallats till platsen och polispatrullen ser och hör Lars Isovaara attackera en vakt med utländskt ursprung. Isovaara säger, enligt poliserna på plats, till vakten att han inte vill ha med såna som honom att göra och spottar samtidigt i luften. – Han härmar även en gris i målsägandes närvaro vilket målsägande uppfattar som kränkande, säger kommissarie Torsten Stålnacke och tillägger: – Polismännen ser detta och det är deras skyldighet att rapportera.

Isovaara är således polisanmäld för sitt uppträdande. Hur förklarar han då det inträffade?

I det tillståndet jag var i så mådde jag inte bra.

Isovaara använder alltså exakt samma ursäkt som Erik Almqvist gjorde efter järnrörshärvan. Hm, vi börjar ana ett mönster. Ett mönster som gör oss djupt bekymrade, för nog måste det anses som högst oroande att Sverigedemokraternas riksdagsmän tycks förvandlas till rasister så fort de mår dåligt.

Nu återstår bara frågan: Kommer nolltoleransen gälla den HÄR gången då? Eller är det ännu en time-out från Riksdagen som väntar? Spänningen är olidlig.

*UPPDATERING*

Knappt hinner Expressen publicera nyheten om den polisanmälde riksdagsledamoten innan hans partikamrater i Sverigedemokraterna reagerar. Här nedan är vad Josef Fransson, även han riksdagsledamot, skriver på Twitter:

SJÄLVFALLET är det inte okej att Isovaara utsatts för brott, det ska ingen behöva vara med om. Men! Att skylla hans rasistiska utspel på adrenalin är allt annat än rimligt. Många människor utsätts för brott eller adrenalinpåslag utan att för den delen drabbas av rasisttourettes.
Oavsett vilken ursäkt man använder sig av så är rasism aldrig, aldrig, aldrig okej. Frågor på det?


Stötta vår verksamhet