Granskning

Ted Ekeroth får stort stöd efter sin kritik mot SD – snart bara rövslickare och kappvändare kvar

I helgen avsade sig Ted Ekeroth alla uppdrag inom SD, kritiserade partiet och avslöjade att han funderade på att flytta utomlands efter att han förlorat ordförandestriden om SD Lund. I ett långt inlägg på Facebook kritiserade han partiet hårt och menade bland annat partiet struntar i sina egna stadgar när beslut inte passar partitoppen. Nu få Ekeroth stort stöd för sitt utspel i sociala medier och IRM har samlat ett stort antal av dessa kommentarer. 

Den ordförandestrid som Ted förlorade ska enligt Nyheter idag varit en del i ett försök att ta över SD Skåne. Bakom försöket stod just Ted, Kent och Björn Söder:

Enligt flera källor till Nyheter Idag ska riksdagsmannen Björn Söder, som var mötesordförande under lördagens årsmöte i SD Lund, ha lämnat årsmötet innan det avslutats. Söder lämnade årsmötet när det stod klart att Ted Ekeroth förlorat mot Malmberg med siffrorna 24 – 12 i en omröstning om ordförandeposten.

När Nyheter Idag talar med en av källorna, som har insyn i partiledningen, berättar han att trion Söder och bröderna Ekeroth, har – eller i vart fram till idag haft – planer på att säkra platser i SD Skåne. För Kent Ekeroths del beskrivs kandidaturen som ett sätt att ha något att falla tillbaka på om han tvingas lämna politiken på riksnivå.

Teds beslut att avsluta sina uppdrag möts nu av stor sorg bland partikamraterna, men många bekräftar också bilden av partiet som toppstyrt och fullt av kappvändare: Kritiken mot Teds beskrivning av partiet lyser med sin frånvaro förutom i något enstaka fall. Den enda skarpa kritiken som framförs är från förre riksombudsmannen Elisabeth Nirholt som 2013 förlorade jobbet efter att hon påtalat att det förekommit sexuella trakasserier inom partiet:

Bilden av SD som toppstyrt, odemokratiskt och fullt av kappvändare är knappast ny och har bekräftats av hundratals personer vid det här laget. Så helt enkelt, inget nytt under solen men intressant att läsa när gräsrötternas berättelse sipprar upp till ytan.


Stötta vår verksamhet
  • 792
    Delningar