Granskning

Toppolitiker trollar SD – skänker arvode från maratonmöte i Göteborg till Expo

Under torsdagens kommunfullmäktigemöte i Göteborg iklädde sig SD den allra största offerkoftan och bestämde sig för att obstruera alla viktiga frågor och debatter genom att begära votering i ALLA val. Varför? Jo för att SD inte fick några platser i diverse nämnder:

Kommunfullmäktiges möte avslutades strax för 02 natten till fredag. Då hade politikerna sammanlagt avverkat lika många steg som 15 Göteborgsvarv i fullmäktigesalen. Under mötet skulle personval till ett hundratal nämnder och styrelser genomföras. SD begärde votering i nästan alla, vilket innebär sluten omröstning.

För att genomföra dessa val räcker det inte med att trycka på en knapp utan en urna ställs på golvet och var och en av de 81 valda politikerna lägger i sin röstsedel. Många steg blev det, till och med några danssteg frampå småtimmarna. Men besluten blev ändå de förväntade, SD blev utan platser.

Sarah Britz på GP.se beskriver det bäst när hon jämför SD:s agerande med en lekplatsmentalitet:

När kommunfullmäktigemötet var över i natt konstaterade gruppledare Lars Hansson nöjt att det enda som inte blev av var att de inte kom in i nämnderna.

Precis så.

De uppnådde ingenting. Bara ett meningslöst fördröjande av en politisk process, vilket tydligen är en strategi de också har i andra kommuner.

Sex vuxna män och folkvalda män uppför sig som trotsiga treåringar med en retorik hämtad från lekplatsen.

”Om jag inte får låna din spade så tänker jag spärra vägen och du får gå en omväg.”

Alla andra folkvalda travar gladeligen omvägen.

Att mötet förlängdes med hela sju timmar skapar såklart merkostnader för skattebetalarna, men istället för att låta detta gå i egen ficka har de rödgrönrosa gruppledarna bestämt sig för att låta pengarna gå till att motverka rasism:

De fyra rödgrönrosa gruppledarna i Göteborg har bestämt sig för att skänka hela eller delar av sitt arvode för torsdagens kommunfullmäktigemöte till stiftelsen Expo, som granskar och informerar om högerextrema och rasistiska tendenser i samhället.

I ett uttalande skriver gruppledarna Anneli Hulthén (S), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V) och Stina Svensson (Fi) att de hoppas att fler vill följa deras exempel och stötta organisationer som bekämpar främlingsfientlighet och rasism.

Initiativet tog av Vänsterpartiets gruppledare.

– Jag reagerade starkt på att vi har ett parti i Göteborgs kommunfullmäktige som använder sig av de demokratiska spelreglerna för att skapa så mycket oordning som möjligt, säger Daniel Bernmar.

IRM kan inte annat än hylla initiativet!

tumblr_mt80mvKYGn1rqfhi2o1_500


Stötta vår verksamhet
  • 30
    Delningar