Granskning

Tre uteslutna i SD Borlänge inklusive ordförande – kontakt med nazister ska vara orsaken

Written by Henrik Johansson

Tre SD-Politiker utesluts nu ur SD Borlänge varav en är ordförande för den lokala föreningen Ann-Cathrin Löfvenhamn och hennes man Kaj Löfvenhamn. IRM kan också avslöja att flera källor menar att paret haft kontakt med den nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, något som ska ha varit en av orsakerna till uteslutning. 

Det är Dalarnas Tidningar som under tisdagen avslöjar att tre SD-politiker uteslutits i Borlänge:

Sverigedemokraterna sparkar ut tre kommunpolitiker i Borlänge. Bland annat partiets toppnamn, Ann-Cathrin Löfvenhamn. Dessutom får Kaj Löfvenhamn och Tony Nyberg lämna partiet. Partistyrelsen har fattat beslutet. Felix Byström, pressekreterare vid SD, bekräftar uteslutningarna, men kommenterar inte orsaken till beslutet.

– Det underlag som legat till grund för medlemsutskottets förslag till beslut är en del av den interna processen och ingenting som vi går ut med offentligt, skriver han i ett mejl till DT.

Alla inblandade i uteslutningarna är väldigt förtegna och Ann-Katrin själv säger att partiet och hon: ”valt att gå skilda vägare”.

Men IRM kan nu avslöja att vi redan tidigt 2015 fick information om att paret Löfvenhamn setts i sällskap av personer ur den våldsbejakande nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen. En organisation som släpptes in i Borlänge kommunfullmäktige via SD:s öppna listor. Vad exakt paret och nazisterna hade för syfte med sin kontakt är oklart, men ytterligare källor menar att detta åtminstone delvis legat till grund för uteslutningen av Löfvenhamns.

Ann-Cathrin blev rikskändis redan innan valet 2014 när hon enligt egen utsago drömt att Somalier får körkortet betalt i Borlänge, något hon senare kände sig manad att skriva en status om på Facebook och presentera det som fakta:

Men du som fackföreningsmänniska borde ju veta om hur lätt det är att anordna en studiecirkel och att det inte behöver kosta en krona?

-Ja, men sen är det ju såhär att dessa människor inte är gratis.

Men en studiecirkel kan du göra på kvällen, vad vet du om det?

-Jag vet i alla fall att det inte är gratis

Det är ganska uppenbart att du inte vet det med tanke på att du nyss suttit och sagt att de fått körkortet betalt trots att de inte fått det. Du har ju inte haft koll på läget eller hur? 

-Deras föräldrar har ju inte gjort som jag fått göra med mina barn, betala 30 000 för att barnen ska ta ett körkort.

Hur vet du det? 

-Det vet jag.

Hur vet du det?

-Jag drömde det i natt!

Ann-Cathrin säger till DT.se att hon kommer behålla sin plats i kommunfullmäktige som politisk vilde.


Stötta vår verksamhet
  • 1.3K
    Delningar