Sedan år 2009 har närmare 20 000 anmälningar om hatbrott med rasistiska/främlingsfientliga motiv upprättats, enligt BRÅ. Olaga hot är den vanligast förekommande formen, tätt följt av våldsbrott. DO förklarar att vardagsrasism är en del av många personers liv och att det inte bör bagatelliseras. Trots detta påstår Kent Ekeroth att rasism inte är ett avsevärt problem och menar att antirasism är överflödigt.

Under riksdagens allmänpolitiska debatt i onsdags (12/11) ställer Lawen Redar (S) frågan om vad Sverigedemokraterna har för antirasistisk politik och hur de ska bekämpa islamofobi. Ekeroths svar? Jo, problemet är enligt honom inte rasism eller islamofobi; svenskfientligheten är ett betydligt större problem där vi istället borde lägga våra resurser. Det var inte länge sedan vi skrev en text om vad som enligt Sverigedemokraterna faktiskt är ”svenskfientlighet”, men vi blev inte heller då särskilt kloka på detta lösa begrepp.

Ekeroth inte bara förnekar islamofobins existens, han förminskar offrens upplevelser och rasismens konsekvenser på ett sanslöst vis. På fullaste allvar jämför han islamofobi och rasism med att kalla svensk kultur för ”fjantigt”. Enligt Ekeroth är en sådan ”svenskfientlighet”, till skillnad från rasism och islamofobi, det ”absolut största problemet idag”.

Vi är naturligtvis övertygade om att alla människor utsätts för diskriminering med etniska motiv, men vi är knappast anhängare av en världsbild där rasism och islamofobi inte är ett stort problem. Rasismen försvinner inte för att du väljer att bortse från den, Kent Ekeroth.