Dumheter

SD-politiker smygfotar invandrare vid bankomat - ”Jag ville bara önska alla en god Valborg”

IRM skrev redan för ett år sedan om SD Surahammar och när de la ut en bild på två personer med - förmodad - utländskt härkomst, som tar ut pengar vid en bankomat. Bilden med rubriken ”en bild säger mer än 1000 ord” har upprört. Många reagerade med all rätt och ifrågasatte varför man för det första ens tar kort på två okända människor vid en bankomat, men sedan försöker antyda något med rubriken:

4f9ea930ec8d832362000011

Nu har VLT varit i kontakt med själva fotografen till denna enastående bild, Susanne Lehmus.

– Vi firar alla Valborg och åtminstone jag behöver ta ut pengar inför den helgen. Jag ville bara önska alla en god Valborg, säger Susanne Lehmus.

Men vad har två personer med förmodad invandrarbakgrund, som tar ut pengar vid en bankomat att göra med Valborgsmässofirande?
– Har de invandrarbakgrund? Jag trodde de var svenskar. Det var inget jag tänkte på när jag tog bilden.
Du ser ingen risk att bilden tolkas som invandrarfientlig?
– Kanske, man får tolka bilden om man vill, säger Susanne Lehmus och upprepar sitt påstående om att många behöver ta ut pengar vid Valborg och att bilden var ett sätt att illustrera detta.
Kommer du att ta bort bilden?
– Nä, vi firar väl Valborg nästa år också, eller?

Wow. Det finns främst två saker som lämnar oss lite konfunderade efter intervjun. Detta med att fota okända människor och sedan lägga ut på nätet verkar vara ett naturligt inslag i SD-politikerns vardag. Och hon hamnar i ett minst sagt pinsamt trassel när hon menar att henne foto av människor som står vid en bankomat har något med valborg att göra. Nej, Susanne. Bara nej. Nästa gång du funderar på att vara paparazzi och sedan skylla på valborg så kan du åtminstone använda en bättre rubrik än ”en bild säger mer än 1000 ord”.

Låt oss säga såhär. Bilden du lade upp säger mer om dig än de personer som du smygfotat…

Mer om SD:s smygfotografering:

”Sverigedemokraterna - snart i ett buskage nära dig”


Stötta vår verksamhet