Dumheter

SD vill se över ledningen av SVT och SR - de rapporterar felaktigt om SD

Riksdagsmotionen ”Översyn av statens roll som ägare till Sveriges Television (SVT) och Sveriges Radio (SR)”, författad av Patrik Jönsson (SD), lämnar en efter läsning en aning förbryllad. Jönsson föreslår att

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över ledningen för Sveriges Television och Sveriges Radio.

Eftersom..

Allt fler av Sveriges medborgare upplever att SVT inte klarar just förhållningssättet att vara opartiska och sakliga. Detta framstår särskilt tydligt när rapporteringen gäller Sverigedemokraterna. Många upplever att programledare/journalister intar ett särskilt, och för Sverigedemokraterna, negativt förhållningssätt när detta parti avhandlas i SVT och SR. I källa 2 kan man på sidan 225 läsa att ”Över 50 procent av journalisterna på Sveriges Radio och Sveriges Television sympatiserar med miljöpartiet…” samt att ”Inom public service sympatiserar över 80 procent med de rödgröna partierna (v+s+mp)”.

Det är nu det blir lite konstigt. Jönsson kände till exempel att han behövde källhänvisa till att Public Service ska vara opartiskt och sakligt. Inget fel i det förvisso, men i motionens tyngsta argument, dvs att folket inte skulle ha något förtroende för svensk Public Service, uteblir källa. En enkel googlig visar nämligen på det motsatta.

Sveriges Radio är åter igen det företag svenska folket har störst förtroende för tätt följt av Sveriges Television. Sedan följer universiten och Systembolaget ganska högt, medan kvällstidningarna hamnar längst ner.

Det visar den så kallade Medieakademins årliga Förtroendebarometer som precis presenterades vid MEG, Mediemässan i Göteborg.

Hoppla. Sen kan en självklart betrakta journalistkårens rödgröna sympatier som ett problem, men det har egentligen ingenting med Public Service i sig att göra. Det hade varit knasigt om SVT gick ut och sa att de från och med imorgon inte anställer fler sossar och miljöpartister; att de på arbetsintervjun frågat vart personer står ideologiskt. Det om något hade varit partiskt.

Vidare kan en ju, lika svepande som SD, konstatera att många tycker journalister på till exempel SVT hyser en beröringsskräck för SD. Att journalister, när till exempel SD ljuger om partiets historiaförnekar järnrörsskandalen eller far med andra slags osanningar, drar sig från att ta itu med partiets snickesnack. Där finns rum för utveckling.


Stötta vår verksamhet
  • 48
    Delningar