David Bergquist, ordförande för Sverigedemokraterna Östra Stockholm, har varit i farten igen. Sist trodde han att ett ”folkmord” utförs på Europas ”härskarfolk”. Nu sprider han våldsbejakande åsikter och försvarar dessutom dessa när Nyheter24 ställer honom till svars för hans uttalanden.

1

Detta är statusuppdateringen som lockade Bergquist att hylla våldet. Vad vi kan extrahera från inlägget är att personen i fråga blev påhoppad av två människor (som Bergquist menar är utlänningar, vi återkommer till detta) och sedan ”spöade båda duktigt”. Inte nog med det, personen är rättfram med att hen även, efter att de ”väl var slagna”, sparkade dessa två människor ett flertal gånger mellan benen – påståendes så hårt att de förlorat förmågan att ”kunna våldta någon svensk tjej”.

Och så kommer Bergquist in i bilden och tycker att det är ”föredömligt”:

2

För Nyheter24 berättar David Bergquist först och främst att ”kulturberikare” i detta fall betyder ”personer med utländsk bakgrund”. I intervjun berättar han också att personernas härkomst har relevans i sammanhanget, särskilt om de är flyktingar.

–  Är det till exempel flyktingar som kommit hit så borde de vara extra tacksamma mot Sverige, säger han.

Vad som fascinerar oss mest är ändå inte enbart att han anser att agerandet att sparka någon som ligger ned mellan benen är ”föredömligt”. Vad som fascinerar oss mest är att han anser att det är ”nödvärn”. Ursäkten?

– Det framgår inte riktigt hur det gick till. Det går att tolka som övervåld, men jag tolkar det som självförsvar, säger Bergquist.

Avslutningen på hans kommentar är lika konkret som resten, men ändå envisas han med att skämta bort allvaret med ursäkter om att han hade en ”skämtsam ton”. Humorn i att fråga en person som utfört övervåld om denne ringde en begravningsbyrå efter misshandeln undgår i alla fall oss. Det enda vi ser är ordvalet ”föredömligt”, tillsammans med frågan om angriparna behövde begravas snarare än att anmäla händelsen till polisen.

3

Denna sistnämnda kommentar försvarar Bergquist genom att hänvisa till invandringspolitiken. Budskapet är dock hur tydligt som helst. Inte nog med att han sitter på en världsbild där utlänningar har i syfte att ”förstöra samhället” – han gör också narr över dem genom att påstå att de är fridlysta. Ännu ett sarkastiskt påstående som tjänar syftet att rättfärdiga övervåldet, alltså. Usch.