Granskning

Sångare i Åkessons band påstår sig vara oskyldigt dömd för sexuellt ofredande - IRM har pratat med den drabbade

För några dagar sedan kunde vi rapportera att Marcus Öhrn, sångare i Jimmie Åkessons band Bedårande Barn och tillika anställd av Sverigedemokraterna, var tidigare dömd för sexuellt ofredande. Öhrn hävdar att han blev oskyldigt anklagad och utsatt för en komplott, men när vi ifrågasätter hans version av historien slutar han att svara.

Vi vill också passa på att göra en rättelse. I det tidigare inlägget skrev vi att den yngsta av de drabbade var 16 år gammal. Detta är fel, de yngsta var 14 och den äldsta 16. 

mo

Marcus Öhrn hävdar under vårt samtal att han var nykter under sitt besök på Gröna Lund 2003, även om han haft problem med alkoholmissbruk både tidigare och senare – detta stödjs även av det faktum att han även dömts för både rattfylleri och narkotikabrott. Han säger sig inte minnas att han varit i kontakt med tjejerna över huvud taget före rättegången.

gfdhdfhgfdjjd

Hans teori om anmälan är således att de tre tjejerna ska ha sett honom och – med hans egna ord – velat utsätta honom för ”ett busstreck”. Han tror att de kan ha känt igen honom från reality-såpan Villa Medusa, som han deltog i år 1999, fyra år tidigare. Som stöd för den här teorin lägger han fram att den tredje tjejen i gänget som inte var målsägande utan enbart kallades som vittne, inte vågade vittna under rättegången mot honom.

Han säger även att hans försvarare, Leif Silbersky, ska ha avrått honom från att överklaga i högre instans och sagt att det var bättre att bara få det överstökat genom att acceptera domen. Öhrns teori om detta är att, då Silbersky frågade vid något tillfälle om fallet skulle generera mycket uppmärksamhet från media, advokaten inte tyckte att hans fall var viktigt då det inte skulle ge honom särskilt mycket uppmärksamhet.

Efter att ha talat med Marcus Öhrn får vi även kontakt med en av de tre drabbade tonårstjejerna. Hennes historia är något annorlunda. Hon beskriver händelseförloppet som ledde upp till ofredandet så här:

”Tror han stod och halvt försökte kissa och någon av oss påpekade att det var äckligt eller något att göra det där han gjorde det, så började han komma mot oss och frågade om han skulle kissa på oss upprepade gånger och gick närmare och närmare.”

”Var ju så länge sedan så kommer ju inte ihåg exakt vad som hände mer än att han drog fram sin penis mot X och försökte eller lyckades trycka den mot. Minns inte så mycket mer än det och att han var extremt berusad, jag var så ung vid tillfället att jag inte insåg allvaret förrän efter händelsen.”

Vi vill alltså återigen påminna om att tjejerna vid det här tillfället var 14, 14 och 16 år gamla. Att de skulle komma ihåg deltagarna från en dokusåpa som sänts fyra år tidigare och vara så engagerade i dem att de enbart baserat på det vill få någon fälld för ofredande kändes en smula långsökt, och när vi ställer frågan om huruvida X kände igen Öhrn sedan tidigare blir svaret:

”Nä jag var för ung för att veta om att han var känd, det var min mamma som kände igen namnet från åtalspapperen och frågade mig om det var han från något från TV. Men det visste jag inte förrän senare.”

Vi kontaktar återigen Marcus Öhrn efter att ha fått höra hennes version, men han är betydligt mer fåordig. När vi ifrågasätter de punkter där hans version skiljer sig från den som offren berättat så säger Öhrn att han först vill läsa dokumentationen från rättegången innan han svarar på fler frågor.

 


Stötta vår verksamhet
  • 1.3K
    Delningar