Granskning

Aftonbladet avslöjar: SDU-medlem mordhotade CUF ordförande

När Hanna Wagenius, ordförande för Centerns Ungdomsförbund, var på väg hem från Almedalen så fick hon ett samtal från ett okänt nummer som kallade henne för landsförrädare och sa att hen skulle ”hitta och döda henne”

Igår kunde Aftonbladet avslöja att personen som mordhotade henne är en SDU-medlem som tidigare suttit i styrelsen för ett distrikt.

Wagenius anmälde händelsen till polisen som nu identifierat den skyldige: en 17-årig medlem i Sverigedemokratisk Ungdom med en lång historia av invandringskritiska tweets, texter och kommentarer på internet.

– Ja, det stämmer att jag ringde henne. Jag mådde inte bra och befann mig i ett upprört tillstånd på grund av olika saker, säger han.

17-åringen hann inte tänka igenom sitt agerande, säger han.

– Jag hade skrivit till henne på Twitter men fick inget svar. Så såg jag att hon hade svarat andra. Så jag tänkte vilken högfärdig liten typ, nu ska jag ringa och provocera henne lite, få igång en diskussion. Men hon svarade bara “Ok, men du får ha en trevlig dag, hejdå”.

Detta med att kalla människor för landsförrädare verkar sorgligt nog vara rätt poppis hos Sverigedemokraterna. Samma ord användes nämligen av järnrörskillen Westling när han hetsade mot en makthavare-skribent. Men det är förstås även anmärkningsvärt att SDU:aren menar att han mordhotat henne för att hon…inte svarade på hans tweet? Jisses. Det hela blir ännu mer intressant när han börjar ursäkta sitt beteende:

Förstod du inte hur dina ord skulle uppfattas?

– Nej, jag är 17 år, jag trodde hon skulle fatta att jag skämtade, jag är ingen skinnskalle.

– Jag ringde upp dagen efter och bad om ursäkt. Hon fick väldigt mycket medieuppmärksamhet, det var då jag fick reda på att hon uppfattade det som ett mordhot. Det var verkligen inte meningen. Jag ville provocera lite, inte skrämma livet ur henne. Jag tänkte mig inte för.

Ja.. vad ska man säga? Om en sjuttonåring inte förstår det faktum att det inte är okej att mordhota människor, så är det rätt illa.

Aftonbladet har varit i kontakt med Kasselstrand.

”Jag beklagar det inträffade. Ungdomsförbundet har över 3 000 medlemmar och vi kan inte ställas ansvariga för vad en enskild medlem gör. Personen har uppgett att han vid tillfället haft personliga problem vilket ledde till en frustration som han tog ut på en offentlig person. Han ångrar det och har valt att säga upp sitt medlemskap i SDU.”

Enskild företrädare…hm, har vi inte hört den förut? Nog tycks SDU ha tittat på moderförbundet och lärt sig en hel del om hur man bortförklarar incidenter. Vad blir det härnäst? Avancerat hack, kanske.


Stötta vår verksamhet