Granskning

Åkesson, mest Sverigefientlig i Sverige?

I en stor intervju med Dagens Samhälle får Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, verkligen säga vad han tycker och tänker. Föga förvånande är det inte särskilt vackra saker, om man skrapar lite på ytan. Han talar varmt om folkhemmet, om sammanhållning och nationell identitet. Mindre varmt blir det när han tycker att vi svenskar är lite, lite sämre just för att många inte tycker att det är så jätteviktigt just det där att vara svensk. Hur vill Åkesson lösa det då, detta som enligt honom är ett enormt problem? Assimilering.

Ja, jag tror att också många svenskar skulle behöva utsättas för assimileringspolitik. Svenskarna måste återvinna sin egen identitet och stolthet över att vara svensk.

Vad är det då att egentligen vara svensk? Ja, det är en vanlig fråga som SD brukar få men hittills har vi nog inte kunnat hitta något vettigt svar. På deras hemsida har de visserligen en diger lista över exempel på vad som gör dig svensk, så kanske är det så enkelt att om vi lyckas pricka av varenda punkt på denna lista så räknas vi även av Åkesson som värdiga nog att bo i (vad han verkar anse vara) hans vackra land:

Typiskt svenskt kan väl vara köande, att sätta sig på ett helt tomt säte på bussen, att ha med sig matlåda till jobbet, att betala tillbaka 5 kr till en vän eller släkting, att inte vilja sticka ut, att lägga julklapparna under granen, att titta på Kalle Anka på julafton, att dricka snaps och äta sill på midsommarafton, att inte tuta i trafiken, Astrid Lindgren, Selma Lagerlöf, Elsa Beskow, Esaias Tegnér, Vasaloppet, 14 juli på Solliden, folkdans, folkmusik, bonader på väggarna, Carl Larsson, trasmattor, ljus inredning, att hålla upp dörren för den som kommer efter och att inte tränga sig på.

I intervjun får Åkesson också frågan om vad det är för svenska värden han pratar om, något han besvarar med:

Vi har till exempel den eviga diskussionen om skolavslutningar, att de traditionella inslagen skulle kränka dem som inte tror på Gud. Det är jättetramsigt, det handlar ju för de allra flesta människor om att hålla traditioner vid liv. Och vi har samma diskussion om adventsljusstakar på äldreboenden.

Skolavslutningar och adventsljusstakar alltså. Ska vi av detta dra slutsatsen att det är väldigt osvenskt, och enligt Åkesson då fel, att vara ateist? Vi kan heller inte låta bli att undra hur den där assimileringspolitiken skulle se ut just på det här området. Tvångsskolavslutningar i kyrkan? En statlig myndighet som åker hem till folk och ser till att de har adventsljusstakar i fönstren? Så många frågor, så väldigt få svar.

Ännu fler frågor väcks i den del av intervjun där det pratas om just invandring:

Har du själv vänner med invandrar­bakgrund?

– Ja, det har jag. Men det är ju människor som kommit från Finland, Ungern, Rumänien – människor som levt väldigt länge i Sverige.

Inga vänner med irakisk eller afghansk bakgrund?

– Nej, det är inte alls något naturligt inslag i min vardag. Det finns rätt många med somalisk bakgrund i Sölvesborg, men jag har ingen naturlig plattform för att prata med dem.

Ska vi tolka detta som ”Ja, jag har vänner med invandrarbakgrund men jag har bara något gemensamt med de som har samma hudfärg som jag”? För onekligen är det lite skrämmande att Åkesson säger sig inte ha någon ”naturlig plattform” för att prata med personer med somalisk bakgrund. Vi kanske är naiva här, men är det inte så att man som politiker bör prata med de invånare man trots allt företräder och representerar? Är det inte så att man som politiker får söka sig plattformar för att kunna föra ett samtal iallafall? Och även bortsett från politikerrollen kan vi komma på flera saker som förenar människor mer än både hudfärg och födelseland: sport (ni kanske hejar på samma lag?), musik (ni kanske lyssnar på samma band?), politik (det finns säkerligen personer med somalisk bakgrund som röstar på SD också, men även annars är det väl alltid intressant att diskutera politik?), spel (bjud in till en spelkväll vettja!), mat (kanske en knytpicknick i Sölvesborgs kommunhus?). Ja, det finns otaliga exempel. Men nej, Åkesson kan inte hitta någon ”naturlig plattform”. Vilket ger honom ett dåligt betyg, som politiker såväl som medmänniska.

Åkesson får också frågan om han inte tror att invandring kan berika:

– Problemet är att det överskuggas av den sentida massinvandringen av människor som inte är här för att tillföra något, utan för att de behöver skydd eller, vilket jag tror gäller i de flesta fall, vill ha ett bättre liv.

Är inte deras ambition att tillföra något?

– Det är möjligt, men framför allt vill de ha ett bättre liv. Och det finns det inga förutsättningar för, de kommer hit och hamnar i ett evigt utanförskap.

Ja, fy för människor som flyr för sina liv och inte kommer hit enkom för att ”tillföra något”. Självfallet undrar vi vad det är de egentligen ska tillföra för något för att Åkesson ska välkomna dem hit. (Obs: kuggfråga, för vissa människor skulle Åkesson troligtvis aldrig välkomna oavsett hur mycket de tillförde…). Att människor vill ha ett bättre liv är ju också förskräckligt. Nej, låt dem hellre bo i en jordhydda nånstans och se sina barn svälta ihjäl än att de ska komma hit och bo i nån förort. Eller, vad är det egentligen Åkesson menar?

Han avslutar sedan sin intervju med en känga mot… just det, islam.

Vi börjar få tillbaka närmast medeltida värderingar som vi i Sverige gjort upp med för länge sen, på grund av att den muslimska gruppen vuxit sig så stor och ställer krav på samhället och på en könssegregerad välfärd.

Medeltida värderingar? Vilka är dessa värderingar, undrar vi nyfiket (och lite oroat, hur kan vi ha missat dessa i vårt vardagliga liv?). Ärligt talat, om det är någon som verkar tycka illa om Sverige och vara icke-stolt över landet så är det faktiskt Åkesson. Enligt honom är Sveriges befolkning inte bara fientligt inställd till sitt eget land, landet är också fullt av medeltida värderingar och hemska, farliga krafter som urholkar ”själva kärnan i våra traditioner”. Vi vet inte vad ni tycker, men vi tycker mer och bättre om Sverige än så!


Stötta vår verksamhet
  • 3
    Delningar