Granskning

Avpixlat hycklar, var är SD:s kritik?

Plötsligt händer det. Avpixlat visar sig vara synska. Eller?

strypdebatten

Artikeln är skriven redan i maj förra året. Inlägget riktar skarp kritik mot tidningar som väljer att helt stänga ner kommentatorsfält, eller kräva någon typ av säkerhet som exempelvis Facebookinlogg. Och om att Avpixlat skulle strypa sitt kommentarsfält skriver man så här:

Nej naturligtvis inte! Hos oss får ni skriva hur många kommentarer som helst. Det är bara uppfriskande med en vital seriös debatt så länge man håller sig till ämnet och avstår från personangrepp och generellt låga ord.

Det var ord och inga visor det! Inlägget avslutas med:

Det är därför Avpixlat finns, som en ilsken motpart, en förlösande ventil där ni får lufta era åsikter. Dock tar vi bort avarterna ty de dödar den seriösa debatten.

Ja, ilsken kan vi hålla med på att bloggen är. Särskilt efter det senaste fiaskot när de hängde ut ett gäng ungdomar, anklagade dem för att vara våldsverkare och inte tog någon hänsyn till den som förmodades vara offret. Det visade sig ju dock rätt snart att hela videon var iscensatt men det verkar knappast bekymra Avpixlat som inte gått ut med någon form av dementi. Men vad har då hela grejen att göra med att Avpixlat skulle vara synska? Jo, vi syftar förstås på detta som skrevs av Avpixlats överkucku Mats Dagerlind efter kritik från oss om att våra kommentarer raderades:

Ack ja. På mindre än ett år har Avpixlat alltså gått från att kämpa för kommentarsfält till att vilja kväva sina egna. Vi vet inte vad ni säger och tycker, men vi på IRM anser iallafall att Avpixlat från och med nu diskvalificerat sig från att tycka till om andra sajters kommentarsfält, eller för den delen att påstå att de själva kämpar för yttrandefrihet. För de vill väl ändå inte framstå som hycklare?

Efter de senaste dagarnas tumult rörande den (fejkade) video som Avpixlat lagt upp förväntar vi oss också att Sverigedemokraterna ordentligt ställs mot väggen. Är det verkligen okej att ett riksdagsparti så öppet och till synes utan kritik väljer att stödja en hatblogg som inte ser några gränser för att skapa opinion mot invandrare? Är det verkligen okej att flera framstående Sverigedemokrater fått sina texter publicerade på hatsajten? Är det verkligen okej att Avpixlat används som källa utan några krav på kritiskt tänkande? Nu tycker vi att det är dags att sätta lite press på Sverigedemokraterna. För annars tar vi för givet att SD tycker att hela historien är i enlighet med deras syn på hur media ska bete sig.

Och då, då blir vi rädda på riktigt.

***UPPDATERING***

Nu har även Avpixlat uppdaterat sina kommentarsregler:

Vi förbehåller oss rätten att begränsa antalet kommentarer från en och samma person under en och samma artikel. Det gäller i synnerhet meningsmotståndare som surfar in för att “ta debatten” med våra läsare. Våra kommentarsfält är inte ert obegränsade debattutrymme och än mindre lekplats.


Stötta vår verksamhet