Granskning

IRM-avslöjande har lett fram till åtal mot SD-politiker för hets mot folkgrupp

I december 2014 kunde vi på IRM avslöja att SD Norberg publicerat en text där de beskrev muslimer som kåta människor med djävulska lustar och påstod det fanns en muslimsk rättighet att få våldta kvinnor. Inlägget som SD-politikern Stefan Vestling publicerade har nu lett fram till åtal för hets mot folkgrupp.

Det var alltså detta inlägg som ligger till grund för åtalet:

10866621_10152486755007477_2075824077_n

I förhör påstår Vestling att det inte var avsiktligt att publicera inlägget i sin helhet och nekar  därmed till brottet på grund av att uppsåt saknas. Den här historien har ändrats sedan vi hade kontakt med Vestling då han 2014 menade att det blivit ett fel på grund av en direktöversättning:

2014

Skärmavbild-2014-12-15-kl.-23.35.27 (1)

I förhör 2016

Stefan uppger att han arbetar som SD-politiker i Norberg sedan september 2014. Stefan uppger att inlägget på facebook har skrivits av Raul Wennström och Stefan känner inte Raul. Stefan vet inte var Raul bor, det är för Stefan en okänd person.

Inlägget gjordes på en annan Facebook sida och Stefan fick reda på inlägget när han var inne på en tråd gällande våldtäkt. Stefan delade inlägget och förde in det på sin Facebooksida. Stefan markerade Rauls inlägg med Rauls namn och texten. Stefan lade sedan in det på SD-Norbergs Facebooksida. När Stefan hade gjort detta så skulle han ta bort texten ”kåta muslimer” för det ville han inte ha med.

Stefan ville ha med texten om förskingringen och när han hade redigerat klart så såg han inte att texten om ”kåta muslimer” blev kvar. Dagen efter Stefan hade lagt ut texten så ringde en kille som heter Oskar Schau som arbetar för Inte rasist men. Oskar säger att han är studerande och bor i land, Oskar säger att han håller på med en utredning i skolan och har sett detta inlägg på Facebook. Stefan säger att inte har en aning om vad Oskar pratar om, Oskar uppger att Stefan är ansvarig för SD.

Facebook sida. Stefan uppger att han är ansvarig och Stefan ber Oskar vänta så Stefan går in på SD-facebooksida och ser vad som står. Stefan upptäcker att ”kåta muslimer ” står kvar. Stefan berättar att han blev kallsvettig för han förståar att det inte var bra att det inte hade försvunnit vid redigeringen. Stefan uppger för Oskar att det inte var meningen att texten om ”kåta muslimer” skulle stå kvar. Stefan var bara ute efter det som stod om förskingringen och vad koranen skriver om

Kontentan av Vestling uttalande är alltså att han ser en djupt rasistisk text, men istället för att förkasta den för att just vara rasistisk så - skulle han - tvätta den för att passa SD:s retorik. Helt i linje med SD:s politik helt enkelt.

Om Vestling döms kan han riskera fängelse upp till 2 år. Målnummer: B 759-16


Stötta vår verksamhet
  • 2.1K
    Delningar