Granskning

Ledande SD-politiker - det är en bra strategi att endast vara med i kyrkan under kyrkovalen

Få kan ha missat att Sverigedemokraterna storsatsar i kyrkovalet. Det är helt enkelt ett ganska lätt sätt för dem att få mer makt, just för att relativt få faktiskt tar sig iväg och röstar. Kan SD då peppa sina medlemmar att rösta… ja, ni hajar. Det här är förstås en smula problematiskt, för det är inte helt roligt att tänka sig Svenska Kyrkan och kyrkofullmäktige styrd av Sverigedemokraterna. Varför? Ett exempel är att de vill avskaffa en gammal tradition som säger att kyrkan ska vara ett ställe dit de svagaste kan vända sig och få hjälp. SD vill helt enkelt att kyrkan ska upphöra med hjälp till papperslösa flyktingar, eller som de skriver på hemsidan: Kyrkan ska respektera landets lagar och inte använda kyrkans resurser till att gömma illegala invandrare.

En annan, enligt SD, viktig fråga är skolavslutningar i kyrkan. Något som Svenska Kyrkan har väldigt lite makt att bestämma över.

Men det är inte alla Sverigedemokrater som tycker att kyrkovalet är viktigt. Extra tydligt blir det när två Sverigedemokratiska politiker, varav en är riksdagsledamot, diskuterar det hela på Twitter:

Det är alltså, enligt Patrik Ohlsson som är gruppledare för SD Ängelholm, en bra strategi att ”trixa” för att kunna rösta i ett val man egentligen inte bryr sig om. Är det verkligen den här typen av politiker vi vill se i kyrkofullmäktige? Ännu viktigare: är det den här typen av politiker vi vill se i någon maktposition överhuvudtaget?

Vi på IRM tycker att kyrkovalet är oerhört viktigt, oavsett om du är troende eller ej. Är du medlem i Svenska Kyrkan och har fått ett röstkort så hoppas vi att du också gör din demokratiska plikt. Att inte rösta i kyrkovalet är helt enkelt att låta SD vinna på walkover. Ett parti som inte alltför länge sedan sa nej till samkönade äktenskap och vars företrädare gång på gång på gång uttrycker sig HBTQ-fientligt. Ett parti som har en väldigt konservativ syn på abort. Ett parti som tycker att det viktigaste en människa kan ha, det enda som gör en människa värd något, är papper. Ett parti som inte tycker att vi ska ta emot de som flyr från kriget i Syrien.  Rösta i kyrkovalet för att Svenska Kyrkan även i fortsättningen ska fortsätta kämpa för de grupper i samhället som behöver det mest.


Stötta vår verksamhet
  • 2
    Delningar