Granskning

IRM tillbakavisar anklagelser om hemfridsbrott hos SD-politiker - upprättar motanmälan

polis
Written by Oscar Schau

Efter att hittat information om att Eva-Marie Olsson, sverigedemokraternas politiske sekreterare i Malmö, skrivit rasistiska kommentarer om mörkhyade, araber, muslimer och romer på hemsidan Petterssons blogg försökte Oscar Schau, skribent på IRM, vid flera tillfällen nå henne via telefon och sms (se nedan). Detta för att vi som medborgare/journalister förväntar oss att förtroendevalda politiker ska kunna förklara sina uttalanden för media.

På sin hemsida har SD Malmö nu gått ut med ett pressmeddelande vars innehåll vi avvisar som direkt felaktigt. Oscar Schau har blivit anmäld för ofredande och hemfridsbrott.  Det ska också nämnas att SD Malmö inte överhuvudtaget kommenterar uppgifterna om Eva-Marie Olsson som IRM grävt fram.

Då Olsson varken svarade på telefonsamtal eller SMS bestämde sig Oscar och en vän för att cykla till hennes gata(runt 19.45) i Malmö och konfrontera henne med uppgifterna på plats. När de anländer möter de av en händelse Olsson på gatan. Oscar sträcker fram handen och presenterar sig som frilansande journalist. Olssons tar inte hans hand utan säger att hon inte vill prata med honom. Oscar berättar ändå att IRM har information som bekräftar att Eva-Marie Olsson skrivit rasistiska kommentarer under aliaset ”Eva-Marie” och följer upp med att fråga hur hon ser på användandet av ordet ”negroid”.

De följs åt längs vägen under samtalet och upp ca. en meter på Olssons uppfart där hon berättar att hon tänker ringa polisen. Oscar svarar att hon gärna får göra det och medan hon tar upp telefonen ställer han sig tillsammans med sin vän på trottoaren utanför huset. Olsson själv försvinner in i huset och IRM inväntar polisen för att reda ut saken.

Vad som sedan sker är att polisen anländer med två piketbussar och en motorcykel. Oscar vinkar in dem för att visa att det är dem saken gäller. Polisen omringar Oscar och hans vän, tar ifrån dem deras kamera, får dem att ställa sig med ansiktena vända mot en häck och genomsöker dem båda och kameran på jakt efter vapen. Det enda Oscar säger i detta skede är vad han heter och att han är journalist.

Under ca 10-15 minuter står de så innan Oscar får vända sig om för att svara på frågor. Fotografen får dock stå kvar på samma vis under ca 30 minuter. Efter förhör och en uppmaning av polisen att ”inte göra detta igen” blir Oscar och vännen avvisade från platsen.

I sverigedemokraternas pressmeddelande står det att Oscars vän var maskerad. Detta stämmer inte. Han hade keps på sig med huvtröja, detta går att se på SD:s egna bild. Vidare har det inte skett någon ”terrorisering” från Oscars sida. Vi sökte Eva-Marie Olsson för att få hennes bild av materialet vi samlat in och hade hon bara svarat från början hade det inte krävts omständliga omvägar och upprepade ringningar. Det hade räckt med att svara via sms att hon inte ville prata med oss. Detta skedde inte.

Att händelseförloppet skulle varit hotfullt på något vis håller varken Oscar eller hans vän med om. Samtalet var kort och bestod som tidigare redogjort endast av att Oscar presenterar sig själv och hinner ställa en fråga innan Olsson säger att hon ska tillkalla polis.

Oscar Schau har i sin tur upprättat en motanmälan för falsk tillvitelse då vi ser extremt allvarligt på händelsen och att politiker använder polisen i syfte att avvärja granskning.

evamarie3

 


Stötta vår verksamhet