Granskning

SD-förslag från 2010: ”Avveckla stödet till partiernas kvinnoorganisationer”

You're being hippocritical
Written by Bilan Osman

Aftonbladet avslöjade i veckan att Sverigedemokraterna år 2010 ansökte bidrag till ett förbund som då inte fanns. Partibidraget skulle gå till SD:s kvinnoorganisation som vid tidpunkten ännu inte var ett förbund utan bara var någon for av sammanslutning. Partiets förra kanslichef berättade till Aftonbladet att han tillsammans med Åkesson och ekonomichefen förfalskat papper för att lättare få partibidrag.

IRM har kommit över ett inlägg från 2010 som visar hur mycket Sverigedemokraterna rent ekonomiskt brydde sig om sin kvinnoorganisation. Så här skrev dem då, back in the days.

“På onsdag debatteras kulturbudgeten i riksdagen och Mattias Karlsson (kulturutskottet) kommer att företräda partiets linje. Bland annat vill man avveckla stödet till Världskulturmuseet, till etniska föreningar och till partiernas kvinnoorganisationer (som varje år erhåller mångmiljonbelopp)”

Detta för osökt tankarna till en artikel Expo skrev för några år sedan om den inre konflikt som fanns som ett reslutat av att kvinnoförbundet skulle bildas.

“I ett internt mejl, som Expo berättade om i en artikel på expo.se i juni 2011, kritiserade Hagwall starkt tillvägagångssättet vid kvinno­förbundets bildande, vilket hon menade endast skett på grund av att partiet insett att de kunde få ekonomiskt stöd:
”Efter partiets ­riksdagsinträde ändrades inställningen till ett kvinnoförbund för nu fanns det möjlighet att få statligt stöd. Helt plötslig var vi precis lika föraktfulla mot skattebetalarnas pengar som andra organisationer vi kritiserat för slösaktighet tidigare. Pengar vi har rätt till ska vi ha. Att dessa pengar har människor tjänat ihop med att gå till jobbet och göra rätt för sig har vi glömt. Säkert flera har gnidit sina händer för att få välbetalda jobb som skulle vankas bara man var på rätt plats och hade kontakter med rätta personer inom partiet”, skrev Hagwall bland annat i mejlet som publicerats på en blogg tillhörande den från Sverigedemokraterna avhoppade Camilla Rågfors
Anna Hagwall menade också att valberedningens lista ändrats precis innan mötet skulle hållas. ”Det kom ett brev från Louise Erixon då hon förkunnade att hon och några till har tagit fram ett nytt förslag på styrelse, valberedning och revision” skrev Hagwall. Om mejlväxlingen sade Hagwall följande till Expo i maj 2011:

– Jag fick svar från Carina Herrstedt. Hon förnekar det jag skrivit och säger att det gått till i demokratisk ordning. Men jag kallar det inte demokratisk ordning när man kommer med ett nytt förslag bara några timmar innan omröstningen ska ske, säger hon.”

Ja, what to say. Vikten av ett kvinnoförbund verkar enbart existera när Åkesson och co. känner lukten av pengar.

Vi frågade även kvinnoförbundets ordförande hur hon ser på saken(Obs förkortad text för att klara 140tecken):

dghhtyjyuk

 


Stötta vår verksamhet
  • 203
    Delningar