Granskning

SD Malmös budgetfail – klarade inte av att räkna ut invandringens kostnader

foto
Written by Oscar Schau

I Malmö kommun ska politikerna snart rösta om budget för år 2015. Bland förslagen finns naturligtvis Sverigedemokraternas budgetreservation, en budget med ganska låg trovärdighet. Som vi alla vet är Sverigedemokraterna mästare på räkneexempel och märkliga matematiska piruetter.

Det är nämligen så att SD Malmö inte rett ut att beräkna invandringens kostnader. Detta trots att i princip alla partiets förslag och lösningar vilar på att invandringen är problemet. Dvs. att en minskad invandring löser allt.

När Sydsvenskan frågar SD Malmö hur de i hela friden inte lyckats beräkna kostnaderna för den punkt som sedan partiet startade enligt dem varit lösningen på stadens alla problem, skyller Sverigedemokraterna ifrån sig. Kommunalrådet Magnus Olsson (SD) berättar att partiet utan framgång minsann lagt motioner om att kommunen ska ta fram ett ”mångkulturellt bokslut”.

Det är med andra ord inte enligt SD deras eget fel att de inte lyckats presentera en redig budget, det är alla andras. Alla de där andra som faktiskt, till skillnad från SD, på egen hand lyckats lägga fram kompletta budgetförslag.

Vidare kan en finna fler märkligheter i SD Malmös budget. Ta till exempel förslaget att uppmana och locka invandrade att ”åka tillbaka” – så kallad repatriering. Förslaget om repatriering har sedan länge lagts på hyllan av SD riks. Men Sverigedemokraterna i Malmö tycker fortfarande det är en fantastisk idé att få människor att känna sig ovälkomna i sitt eget land. SD är som en störig åttaåring som menande frågar sin lekkamrat ”när ska du gå hem?”. Så här står det:

79.– att uppdra åt kommunstyrelsen att återkomma med förslag om att kommunen utökar och vidareutvecklar den verksamhet som syftar till att stimulera invandrare utan skyddsbehov att återvända till sina hemländer.

80.– att uppdra åt kommunstyrelsen att återkomma med förslag om att kommunen skall införa ett kommunalt återvandringsbidrag i syfte att stimulera fler invandrare utan skyddsbehov att återvända till sina hemländer.

För att ta ett annat exempel på fortsatta dumheter tar vi den gamle gode om ”organiserade tiggarligor”. Suck.

Ett annat tilltagande problem i våra större städer är offentligt tiggeri som ibland organiseras av utländska ligor som ofta också är inblandade i människohandel och andra kriminella aktiviteter. […] Offentligt organiserat tiggeri skall enligt oss sverigedemokrater motarbetas aktivt av kommunen och i samarbete med ordningsmakten.

Hur många gånger ska folk behöva förklara för SD att det inte handlar om några organiserade ligor? För bara några dagar sedan förklarade till exempel självaste Malmöpolisens operativa chef att det bara rör sig om en förbaskad myt.

– Vi har inget fog för att påstå att det är organiserat i någon form, säger Karlsson som tydliggör att tiggeri inte är ett brott. Dock, säger han, kan flera brott begås om någon skulle försöka tjäna pengar på tiggarna.

Har något av de brott du nämnde varit kopplat till tiggeri i utredningar som varit aktuella hos er?

– Det är inget jag känner till och jag hade känt till det om det varit så. Det finns ingen sådan trend. Man kan aldrig utesluta någonting, man måste ha ett öppet sinne, men jag tycker det är en fördom. Och som alla fördomar så är de grova förenklingar, säger Mats Karlsson.

För övrigt präglas budgetdokumentet där SD bland annat vill att skolorna ska lägga ner hemspråksundervisningen och istället lägga resurserna på svenska, av stavfel och språkliga konstigheter. Roligt är också att Magnus Olsson i Sydsvenskan hävdar att kommunen kan spara 270 miljoner kronor genom att slopa olika projekt, men i deras egen budget står det faktiskt att det bara handlar om 270 tusen kronor! Ett räkneexempel så klart!

Skärmavbild-2014-11-20-kl.-13.28.29-610x542


Stötta vår verksamhet
  • 1
    Dela