Förra veckan avslöjade vi SD-politikern Eva-Marie Olsson från Malmö som kvinnan bakom det anonyma Disquskontot ”XX” och som en av personerna bakom den rasistiska bloggen Petterssonsblogg.se. Olsson har under flera år bedrivit en rasistisk hatkampanj mot invandrare i Malmö som bestått av uttalanden som skulle kunna falla under lagen om hets mot folkgrupp. Bland annat skriver Olsson hur muslimer enligt henne ”ynglar av sig” och om ”den växande negroida befolkningen”. Under flera dagar försökte IRM nå Olsson för en kommentar utan något som helst livstecken till svars. Vi bestämde oss då till slut för att försöka nå Olsson vid hennes hem – ett besök som slutar med att Olsson skickar polisen på oss med falska anklagelser om hemfridsbrott och ofredande.

SD Malmö gick ut med ett pressmeddelande om händelsen där de även lämnade kontaktuppgifter till Olsson. Problemet var bara att Olsson inte svarade media när de ringde. Varför? Jo, självklart insåg SD Malmö att om man ska svara på frågor om händelsen så kommer det även frågor om hennes rasistiska utspel. Under en veckas tid har Olsson gjort sig okontaktbar för media men när man under torsdagen anordnade en presskonferens blev hon tvungen att prata. Eller tvungen och tvungen, hon vägrade att svara och knuffade istället ut Sydsvenskan från lokalen:

Sydsvenskan sökte Eva-Marie Olsson under flera dagar, men hon ringde aldrig tillbaka.

På torsdagsmorgonen möter Eva-Marie Olsson Sydsvenskan tillsammans med kommunalrådet Magnus Olsson i Stadshuset för att presentera Sverigedemokraternas valplattform.

Efter genomgången visar vi en av kommentarerna där signaturen xx-övik undertecknat med ”Eva-Marie SD”. Vi vill veta om hon står för de saker som skrivits. Men Eva-Marie Olsson vill inte prata om kommentarerna.

– Det har vi inte som en punkt i vårt valmanifest, säger Eva-Marie Olsson.
– Det räcker så, avbryter Magnus Olsson.

Vad menar ni, får vi inte ställa frågor om detta?
– Vi pratar bara om vårt valmanifest, säger Eva-Marie Olsson.

Men är det du som ligger bakom xx-övik?
– Så då tackar vi för oss, säger Eva-Marie Olsson.

När vi förklarar att vi tänker skriva om hennes nätkommentarer knuffar hon ut oss ur sitt rum och slår igen dörren.

Olsson svarar senare under torsdagen Sydsvenskan via mejl och säger där att hon bara uttryckt sig ”klumpigt”:

Hur menar du när du skriver: ”Hur dom ynglar av sig är inget vi kan göra något åt det är deras Allah som styr”?

– Jag vill minnas att jag citerar ett uttalande från en person inom skolvärlden, som handlar om ett samtal med en muslimsk kvinna.

Varför använder du ord som ”mussar” och ”negroider”?

– Möjligt att jag i ett upprört tillstånd uttryckt mig på detta sätt och det beklagar jag.

Tycker du att de orden är rasistiska?

– Jag är ingen perfekt människa och ibland kan jag uttrycka mig klumpigt.

Varför skriver du på den rasistiska bloggen ”Pettersons gör skillnad”?

– Känner inte igen mig i den beskrivningen och jag skriver inte längre på Pettersons.

Vi vill vara tydlig med att Olsson inte uttryckt sig klumpigt. Hennes rasism är systematisk och har pågått under flera år.

Olsson Foto: Malmö Stad