Granskning

SD röstade emot att skydda kidnappade barn

Under onsdagen skulle man i EU rösta om att låta åtta nya länder ansluta sig till Haagkonventionen om bortförda barn. Aftonbladet sammanfattar vad konventionen går ut på:

Det internationella avtalet ska förebygga och lösa fall där barn förs bort över landgränserna, ofta i samband med separationer.

Om ett barn förts till något av länderna som undertecknat konventionen, kan utrikesdepartementet hjälpa till för att återföra barnet.

Formellt klubbar EU-parlamentet igenom nya länders anslutningar. I onsdags var det dags för Gabon, Andorra, Seychellerna, Ryssland, Albanien, Singapore, Marocko och Armenien.

Förslaget röstades igenom med en krossande majoritet 655 för, 45 emot. Som rubriken förtäljer gick SD emot detta utökade skydd för barn världen över, något som fått flera EU-parlamentariker att reagera:

Men svenska Sverigedemokraterna fanns med i den lilla gruppen som röstade emot. Moderata EU-parlamentarikern Christofer Fjellner är upprörd:

– Det är bisarrt. Jag blev väldigt förvånad och förbannad när jag såg att de två svenskarna från SD fanns i den lilla gruppen som röstade emot. Emot att man har en rättsordning som gör det lättare för föräldrar, som har vårdnaden av sina kidnappade barn, att inte förlora dem. Det övergår mitt förstånd, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas någonstans att de bara är inkompetenta och sitter i EU-parlamentet och inte vet vad de gör, även om det måste kännas märkligt för alla dem som röstat dit dem.

Det ska även nämnas att inte ens högerextrema Front National tog tydlig ställning emot förslaget, de valde istället en medelväg och lade ner sin röst.


Stötta vår verksamhet
  • 1.1K
    Delningar