Granskning

SD:s fotsoldater attackerar fackförbundet Hotell och restaurangs hemsida

Written by Henrik Johansson

Under gårdagen blossade än en gång debatten upp huruvida aktiva SD-politiker även kan inneha förtroendeuppdrag inom fackföreningsrörelsen. Anledningen var att Unionen sagt att man inte hade några problem med aktiva SD-politiker som samtidigt har förtroendeuppdrag inom Unionen. När detta skedde uppstod en mindre debatt på Twitter och en som uppmärksammade detta var Jenny Bengtsson som sitter i fackförbundet Hotell och Restaurangs(HRF) förbundsstyrelse.

Bengtsson förklarade i ett blogginlägg hur HRF ser på saken:

Att Sverigedemokraterna är ett parti som sitter i riksdagen, det stämmer. Men betyder det att fackliga organisationer måste respektera, acceptera eller ens bry sig om dem? -Nej. Självklart inte. Inte ens om man är det världsmesta partipolitiskt obundna förbundet behöver man det, så länge det rör sig om ett parti som är oförenligt med organisationens grundläggande värderingar. Att Unionen uttalar sig och resonerar som de gör känns mycket märkligt.

Och precis där, i Unionens resonemang, blir det också så tydligt varför det är viktigt med facklig-politisk samverkan. Med partier. Som respekterar både demokrati och människors lika värde. Då blir det inga inbjudningar till rasister. Oavsett om de sitter i riksdagen, landsting, fullmäktige eller i någon liten trollhydda någonstans. Att vara politiskt obunden är inte detsamma som att vara bunden att bjuda in rasister. Borde inte vara det, i alla fall.

SD:s blodhund och den rasistiska bloggen Avpixlat uppmärksammade saken:

Jenny Bengtsson, med det passande användarnamnet “@klasskamp” på Twitter, är ordinarie ledamot i Hotell- och restaurangfackets förbundsstyrelse och ordförande för HRF:s största avdelning. På torsdagen skev hon på sin blogg om “det här med rasister i facket” och hänvisar till en artikel om Ann-Katrin Löfwenhamn, fullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna och förtroendevald i Unionen (en artikel som f ö är intressant i sig och kan läsas HÄR). Unionen säger sig inte dela SD:s åsikter men respekterar ändå demokratin, en ståndpunkt som borde vara en självklar utgångspunkt i ett demokratiskt land.

Och när SD:s fotsoldater får nys om sånt här så kommer hoten och attackerna som ett brev på posten:

10264754_10152403270239993_1916694123_n

I nuläget ligger HRF nere, men Bengtssons egen sida ligger upp. Vi kommer att uppdatera inlägget löpande allt efter vi får mer information.

Blhjb83CMAE5P-Y

SD:s stabschef Linus Bylund bemöter attacken med att gäspa. Annat ljud i skällan var det när Åkesson fick en tårta i ansiktet, men SD har ju aldrig varit särskilt konsekventa i sin demokratisyn.

Blhn1YiCMAAzIwc


Stötta vår verksamhet