Okategoriserade

SD-topp: det finns bara extrema muslimer – allt annat är avvikelser

josef fransson twitter
Written by Atilla Yoldas

Senaste nytt från SD:s fantasivärld!

Det är inte nytt förekommande att sverigedemokrater erhåller en oförmåga att skilja på muslimer och fundamentalistiska muslimer. Idag tog fördomarna uttryck i form av en Tweet skriven av SD:s riksdagsledamot Josef Fransson. 

josef fransson 2

Som ni ser hakade riksdagsledamoten Kent Ekeroth snabbt på för att föra ordet vidare med en retweet. Att påstå att islamism* är islams kärna är i princip likvärdigt med att påstå att alla muslimer är med i IS** (Islamiska staten, tidigare även känt som ”ISIS”).

Att Fransson påståendes vet vad som utgör islams kärna är en sak, men att definiera hela religionen – med samtliga troende utövare – som fundamentalistisk är att sätta fördomsmuskeln (för att inte tala om fantasicentret) i hjärnan i hårt arbete. Att sedan påstå att alla andra former av muslimsk tro (majoriteten) som inte är fundamentalistisk skulle vara avvikelser är ett relativt cyniskt synsätt.

Vad Josef Fransson påstår går att reducera till ”det finns bara extrema muslimer; de är de sanna utövarna av islam”. Det går även att reducera hans världsbild till ”extremt trångsynt; den sanna utövaren av fördomar”.

 

* Islamism är uppfattningen att religionen islam ska styra politiken och samhället. Man använder ordet om nutida politiska rörelser, till exempel Islamiska räddningsfronten i Algeriet. Enligt islamismen har Gud bestämt hur samhället ska vara ordnat och därför ska lagar och annat som styr samhället följa islams regler. Islamism kallas också islamisk fundamentalism.

** IS är en väpnad jihadistisk terroristgrupp i Irak och Syrien.


Stötta vår verksamhet