Okategoriserade

Flera SD-politiker dömda för brott – kommer in i riksdagen

barney stinson gif
Written by Atilla Yoldas

Med ca 13% av rösterna i valet får Sveriges största rasistiska parti i uppgift att fylla stolar i riksdagen. Med ett tiotal mandat ska partiet välja företrädare som bäst speglar partiet. Lämpligt nog är flera av dessa dömda för brott, varav vissa är dömda för våldsbrott, rapporterar Aftonbladet.

Redan vid nummer 2 på listan får vi stanna till. Carina Herrstedt från Landskrona sitter redan i riksdagen men blev, tillsammans med sin sambo, dömd för förtal i Lunds tingsrätt. Inte bara en gång – tre gånger.

Nummer 20 sitter också i riksdagen, Markus Wiechel. Han åkte dit för samma brott som Carina och hennes sambo. År 2010 dömdes han i Norrköpings tingsrätt för förtal.

På plats 26 hittar vi Roger Hedlund. Roger är dömd för två fall av misshandel i Gävle tingsrätt tillsammans med den dåvarande lokala ledaren för nazistiska Nationalsocialistisk front (NSF), Robert Larsson. Enligt rapporter var Hedlund med nazister när han hade bestämt sig för att spruta tårgas i ögonen på syndikalister under nyårsafton. Ett av offren uppger ha bevittnat sin vän bli slagen i huvudet av en hammare. Roger har även dömts för häleri, stöld och olovlig körning.

Nummer 31 är ingen mindre än Jimmie Åkessons högra hand. Stabschef Linus Bylund, dömdes för våld mot tjänsteman år 2002. Han ska, enligt uppgifter, ha ”fattat ett smärtsamt grepp” om en polismans tumme.

Den värsta sparade vi till sist. Runar Filper har, hör och häpna, dömts 13 (!) gånger. Bland dessa finner vi stöld, misshandel och narkotikabrott. Han har avtjänat flera fängelsestraff och har även funnits i nazistiska Riksfrontens kontaktregister. Enligt säpo har han också varit en trogen prenumerant av ”Info 14”, en nazistisk tidning.

tumblr_m4quwkYADy1rn95k2o1_500

Bra val SD, bra val! När ribban är låg och nolltolerans i olika bemärkelser är obefintlig återstår endast att se hur det återspeglas. När det redan konstaterats av Expo att 11 av 20 riksdagsledamöter uttryckt sig rasistiskt och/eller homofobiskt ska det bli intressant att vidare se nivån från partiet.

För mer hot och våldsbejakande – missa inte vår lista, ”SD:s våldsbejakande politiker – vi listar de 20 värsta hoten och våldsuppmaningarna”

BANNER 1


Stötta vår verksamhet
  • 17
    Delningar