Granskning

Fogelklou hotar anmäla IRM för förtal – nu släpper vi nya kopplingar till Flashbackkontot afghan

Text och research: Myra och Simon

Efter vår publicering av vår utredning av kopplingarna mellan toppolitikern Jörgen Fogelklou och det nazistiska Flashbackkontot ”afghan”, har Fogelklou postat ytterligare en dementi på sin privata Facebookvägg. Han har även till media uppgett att han avser att stämma oss för förtal för den information vi postat. Med det i åtanke ger vi er här några fler av de indicier vi hittills samlat ihop, samt bemöter ett par punkter från hans dementi. Än en gång vill vi betona att Fogelklou själv förnekar alla kopplingar till flashbackkontot afghan.

 Jörgen Fogelklou vidhåller att han inte skapat Flashbackkontot, att han inte hade tillgång till mailadressen som användes vid tillfället, och att någon under den senaste veckan kontaktat honom för att berätta att det är hen som ligger bakom inläggen från den numera ökända Afghan. Han har i övrigt inte gett några förklaringar på de många sammanträffanden vi hittat.

Däremot listade han i sin Facebookpost ett antal anledningar till att postaren bakom aliaset omöjligt kunde vara han, och några av dessa har vi valt att bemöta här. Vi har även ytterligare ett par kopplingar mellan Afghan och användaren fogel72 (som Jörgen i vår intervju med honom bekräftade var hans eget – enligt utsago enda – konto).

 

”Han skriver om en kompis som begått självmord i kanalen. Jag har inte haft någon sådan. ”

Det Jörgen avser här är ett inlägg från Afghan, postad i slutet på september 2010. Att han nu hävdar att han aldrig haft någon vän som dränkt sig är märkligt då Fogel72 – alltså det konto han själv bekräftat som sitt – postar ett inlägg om samma sak bara två dagar senare. Notera att Fogelklou säger att han skrivit det tidigare i tråden – trots att han faktiskt inte skrivit det tidigare i tråden. Det har däremot Afghan.

motsage

Nu har Nyheter 24 nått honom för en kommentar:

När Nyheter24 ringer upp Fogelklou menar han att han inte minns om han haft en vän som tagit livet av sig eller inte.

– Jag känner inte till det här på rak arm. Jag kommer inte ihåg det här, jag får kolla upp det.

Du kommer alltså inte ihåg om du hade en kompis som tog livet av sig på 80-talet?

– Nej, nej… Nej.

Är inte det någonting man borde komma ihåg?

– Jo men precis.

Men hur förklarar du det här då?

– Jag kan inte förklara det säger jag ju, jag ska käka frukost nu, säger Fogelklou och lägger på luren.

”Vid den här tiden [slutet på 2010 och en bit in på 2011 – reds anm.] hade jag varit arbetslös och nyss fått ett halvtidsjobb på ett företag som utvecklade säljsystem åt bla kommuner. Inte världens roligaste jobb för en grafiker.”

Under slutet på 2010 och under 2011 var Jörgen anställd på riksdagskansliet. Det här är taget från SD Göteborgs egen hemsida:

jorgen-cv

”Han skriver om att han sällan åker kollektivtrafik Jag åker jämt med kollektivtrafiken, varje dag. Jag har inget körkort!”

Tvärtom finns det ett flertal inlägg från Afghan där hen pratar om kollektivtrafik. Det här är bara ett av dem.

gsfdghdgf

”Jag åker dessutom aldrig spårvagn hem efter krogen. Dels går det inga spårvagnar dit jag bor. Dels tar jag i princip alltid taxi.”

Afghan skriver i sina inlägg om att åka spårvagn hem efter krogen i dåtid. Ungefär som Fogel72 gör i inlägget här:

gfjhdgfjfhg

”Han använder ord jag aldrig någonsin tagit i min mun”

Det här må vara sant när det kommer till en del av de ord vi normalt associerar med uttalad rasism, men det stämmer verkligen inte när det kommer till andra delar av skriftspråket. Det är snarare så att både Afghan och Fogel72 uttrycker sig på ett väldigt likartat sätt i stora delar av sina poster. Som några exempel från en mycket längre lista kan vi ta att kontona bland annat har ett antal konsekventa felstavningar gemensamt, däribland: ”grejjen”, ”iof” (istället för ”iofs”), ”ja” (istället för ”jag”), ”int” (istället för ”inte”), ”lit” (istället för ”lite”). Båda använder även”-.-” och ”O.O” samt uttrycket ”+1” för att hålla med andra postare.

Om det inte vore nog så finns det även ett flertal uttryck som återkommer i sin helhet på de båda kontona, till exempel detta:

fhdfgjkjfhgkgkfhgfk

Ytterligare likheter mellan Flashbackkontona Afghan och Fogel72:

Båda konton är aktiva i samma två trådar i Flashbacks underforum för brott och kriminalfall – en tråd om det uppmärksammade mordet på Elin Krantz och tråden om Rasmus Johansson (som inläggen om den drunknade vännen båda kommer ifrån). Inget av kontona har varit aktivt på samma sätt i någon annan tråd i underforumet.

Båda konton diskuterar att de skulle vilja se Nalin Pekgul som ny partiledare för S på ett flertal ställen, och båda verkar ha ett vendetta mot Bengt Westerberg (intressant nog är en arg recension av Röda Korset som nämner Westerberg den enda Fogelklou har på sin Facebooksida). Båda konton uttrycker också i olika inlägg att de trots sin dragning åt höger politiskt respekterar Jonas Sjöstedt som politiker – på grund av att han verkar brinna för det han gör.

Läs vår intervju med Fogelklou där han dementera alla kopplingar till Afghan.

Glöm inte att stödja oss i vår kamp mot SD, smått eller stort spelar ingen roll, vi ska tillsammans ta fighten i valrörelsen 2018!

Bankgiro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 123 421 27 59

Hela Fogelklous dementi från Facebook:

14958067_10155575264308975_252390375_o

14937018_10155575264423975_961006761_n


Stötta vår verksamhet
  • 1.3K
    Delningar