Granskning

Före detta nazister tar över SD-distrikt

Nu ska vi, för en stund iallafall, fokusera på SD Dalarna/Västmanland. Det händer nämligen saker där, spännande saker. Man har nyss hållit årsmöte, på vilket Runar Filper var mötessekreterare. Han är förutom partiombud också distriktsordförande i Värmland.

Filper tycker att distriktsårsmötet inte var speciellt stormigt och ger partisekreteraren Björn Söder beröm för sin roll som mötesordförande. Källor som Expo Idag varit i kontakt med uppger dock att stämningen var hätsk under mötet och att valet av ny styrelse skedde under kuppliknande former.

Styrelsen har övertagits av den vid det här laget välkända ”Bunkerfalangen”. Efter ett alltså stormigt årsmöte, där man bland annat kuppade bort tidigare ordförande Marie Edenhager, är det väldigt tydligt att styrelsen kanske inte riktigt är vad SD centralt skulle önska. I en tid då ledningen gör allt de kan för att försöka normalisera partiet och pratar om en ”nolltolerans” (som snarare är ett sätt att bli av med meningsmotståndare), så är det kanske inte några jättejubel över att man valt in ett antal tidigare nazister.

Två av ledamöterna i den nya styrelsen har nämligen sin bakgrund i vit makt-miljön. Johan Henriksson kandiderade 2006 för Nationaldemokraterna och har även varit med och grundat den lokala nazistorganisationen ”Fagersta Fria Nationalister” (FFN). 2006 dömdes han också för misshandel, ofredande, hemfridsbrott, skadegörelse och olovligt anskaffande av alkoholdrycker.

Den andra lite mer kontroversiella styrelsemedlemmen är Niklas Törner. Han får ses som något av en partiveteran. Han har bland annat fotats när han gör hitlerhälsningen och år 2003 var han medlem i Nationaldemokraterna. Utöver det har han också drivit en vit makt-sajt.

Hyggliga killar, verkligen! Nej, det verkar inte SD centralt heller tycka riktigt mycket. Vi kan förstå det, verkligen, för om man jobbar hårt med att försöka framställa ett parti som rumsrent och gullefluffigt så kanske det inte är helt optimalt med ett gäng ex-nassar i en styrelse.

Nu kommer också partiet utreda situationen. När Expo Idag pratar med Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare, säger han:

Hur vi agerar är något som jag inte tycker är offentlig information egentligen. Vi kommer att titta på det här naturligtvis. Jag vet inte mer om de här personerna än vad ni har rapporterat.

Med tanke på att Patrik Ehn nyligen blivit utesluten, kanske vi får se ett nytt fall för partistyrelsen snart? Det framgår med tydlighet att man kämpar hårt för att rensa ut ”Bunkerfalangen” och att det är i princip bara då som man använder sig av nolltoleransen. För, som vi har fastslagit tidigare: Hade nolltoleransen verkligen betytt något hade man slängt ut betydligt fler ur partiet.

Vad som gör situationen ÄNNU mer intressant (Det tar aldrig slut!) är att även den förra styrelsen ska utredas. Dock inte av själva partiet, utan av en revisionsbyrå. Den förra styrelsen beviljades nämligen inte ansvarsfrihet  och nu ska en granskning göras av oberoende part. Marie Edenhager, den tidigare ordföranden, kommenterar det hela med:

– Det har varit illasinnade rykten och förtal. Det är bra att det här görs så att det blir slut på ryktesspridningen. Jag ser fram emot att en oberoende part tittar på det.

Enligt Marie Edenhager har det pågått en kampanj mot henne som person, bland annat driven av tidigare uteslutna medlemmar.

– Vi har rättshaverister med kanaler in i partiet.

Ja, vad ska vi säga? Vilken soppa! Hur det slutar vet vi inte, men nog verkar det pyra mycket missnöje under ytan i Sverigedemokraterna… och det inte bara i Dalarna/Västmanland.


Stötta vår verksamhet
  • 4
    Delningar