Granskning

SD Helsingborg skryter om sin ”Starka lista” – här är två företrädare som delar nazistpropaganda

SD Helsingborg har lagt upp sin lista på 72 personer för kommunfullmäktige, och skryter i samma veva om att det ska vara landets starkaste. Vi tog det som en utmaning, och började kolla igenom listan. Facit hittills: Två personer som delar högerextrem propaganda. 

Sverigedemokraterna har ju som bekant haft lite svårt att hitta personer som vill företräda dem i kommunfullmäktige, inte minst på grund av de kontinuerliga avslöjanden om rasistiska uttalanden från sagda företrädare som lett till deras avgång. Därför tog vi det som en utmaning när vi såg det här:

Vi hittade ganska omgående två personer som inte riktigt verkar dela partiets värdegrund. Den första vi vill lyfta är Yrsa Bernecker, nummer 60 på listan. Yrsa gillar Alternativ för Sverige på Facebook, ett parti som inte direkt varit lågmälda i sin antagonism mot Sverigedemokraterna och kan anses som betydligt mer radikala. Hon har också delat artiklar från högerextrema Motgift, Nya Tider och Nya Dagbladet.

Även nummer 50, Christian Johansen, gillar Alternativ för Sverige på Facebook, och har delat artiklar från bland annat nazistiska Motgift, Fria Tider och Exponerat. Förutom en gillamarkering på AfS har han även gillat Swedish Defence League, ett försök till svensk avknoppning av ett engelskt koncept för antimuslimsk gatuaktivism, och tidigare nämnda Motgift. Han har även delat ett stort antal inlägg från Alternativ för Sverige, så frågan är om han inte helt enkelt råkat kandidera för fel parti. 

Lätt hänt, ändå. I mörkret är alla katter bruna, som man brukar säga.

 

Research: Fredrik Almroth


Stötta vår verksamhet
  • 526
    Delningar