Granskning

IRM avslöjar – SD-paret festar med nazister i ”Camp Auschwitz”

Det äkta paret Monica och Peter Evertson är båda företrädare för Sverigedemokraterna i Sävsjö, aktiva i kommunfullmäktige och ett flertal nämnder. Nu kan IRM visa deras fritidskopplingar till nazister som de dokumenterat med bilder i sociala medier.

Monica Evertson har en bakgrund inom Nationaldemokraterna och hade 2010 ett konto registrerat på det nazistiska forumet Nordisk.nu. Nu sitter hon som ledamot i distriktsstyrelsen för Sverigedemokraterna i Jönköpings län. Hon och hennes man, Peter Evertson, har båda förtroendeuppdrag lokalt i SD Sävsjö – hon som sekreterare och han som kassör. Båda sitter också med i kommunfullmäktige för SD:s räkning. Mellan sig har de även befattningar inom kultur- och fritids-, social- och myndighetsnämnden.

Det här gör dem till något av ett sverigedemokratiskt power couple, som synbarligen lägger mycket av sin tid på politiken. Monica dokumenterar dessutom noggrant mycket av det i sociala medier, tillsammans med andra delar av deras liv. Här kan ni se dem valarbeta för SDs räkning inför valet 2014.

Det är som sagt inte bara valarbete som dokumenteras på Facebook. Även andra aspekter av deras liv fotograferas och visas upp på Facebook. Fester och festivaler. Bilder på barn, hundvalpar och middagar. Naturfoton från jakt- och motorcykelutflykter. Något som kanske inte vore så anmärkningsvärt om man inte uppmärksammar följande på en av de många bilder som Monica lagt upp från ett av deras festivalbesök.

Det där, för er som kanske inte ser eller orkar förstora bilden, är en egenhändigt tillverkad flagga med texten ”Camp Auschwitz” från deras sällskap på Kuggnäsfestivalen. Något som för de allra flesta är ett osmakligt skämt, men för vem som helst som har koppling till Sverigedemokraterna borde vara en stor röd varningsflagga. Särskilt när kopplingarna till nazismen inte slutar där. Det här är tydligen ”en vanlig morgon på Kuggnäs” – om man har för vana att tillbringa sina morgnar med människor täckta av nazistisk symbolik, det vill säga.

Mannen till vänster, han som även håller i flaggan, är av allt att döma en nära vän till paret Evertson och syns frekvent i deras sällskap på fester. Det råder heller inga tvivel om vad parets vän har för åsikter. Ett av många exempel är hans profilbild:

Fler nazistiska tatueringar går att återfinna på ett stort antal festbilder som paret också delat med sig av. Bilden nedan visar en av alla dessa fester där en vän till Monica har symbolen ”svarta solen” intatuerad, en symbol som är vanligt förekommande inom nazistiska kretsar.

Inte heller Monicas skriftliga inlägg är fria från rasism – kanske något väntat med tanke på att hon tidigare figurerat i en av våra granskningar.

I en bild på paret Evertson ser man även Monica sitta i en t-shirt med trycket ”skinhead” på:

Det är inte första gången vi hittar problempolitiker i Jönköping, vilket en snabb sökning på bloggen kan visa, och säkerligen inte heller den sista med tanke på att ordföranden i distriktsstyrelsen för SD Jönköping, Björn Forsell, kommenterar händelsen så här när IRM får tag på honom:

Är det lämpligt för företrädare för Sverigedemokraterna att figurera i sammanhang med nazister på campingområden döpta till Auschwitz?
– Nej det är naturligtvis inte lämpligt. Men alltså jag kan inte springa omkring och hålla koll på alla. Sen vet jag inte men det är något annat hon gjort. Jag tror det ligger någon utredning i medlemsutskottet på henne. Det kan du säkert få reda på om du ringer till medlemsutskottet.
Vi har givetvis sökt Monika för en kommentar, men hon avböjde att tala med oss. Vi har även skickat våra frågor till henne via SMS utan att få något svar.

Ett av våra flitigaste argument för varför Sverigedemokraterna i stort bör ses som ett rasistiskt parti är att det fungerar som en länk mellan etablissemanget och högerextrema grupperingar och rasistiska gräsrotsrörelser. Sådana här gånger påminns vi om varför vi brukar säga precis det.

Hur fungerar den omtalade nolltoleransen när människor som sitter på viktiga positioner i partiets lokalföreningar, och i Monicas fall även på länsnivå, tillbringar sin fritid med att festa med högerextrema?

Text: Myra. Research: Simon och Henrik.

Glöm inte att stödja oss i vår kamp mot SD, smått eller stort spelar ingen roll, vi ska tillsammans ta fighten i valrörelsen 2018!

Bankgiro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 123 421 27 59


Stötta vår verksamhet
  • 6.8K
    Delningar