Granskning

IRM intervjuar SD-topp i Göteborg – att kalla unga tjejer för ”billiga luder” är bara en metafor

IRM kunde tidigare idag visa ett antal inlägg där SD Göteborgs andre vice ordförande Agneta Kjaerbeck oroade sig över att unga kvinnor som lägger ut nakna bilder på Snapchat ”spär på bilden av att vara slampor”. Det här kunde enligt Agneta leda till problem, främst i kontakten med ensamkommande. Agneta bekräftar våra citat av henne, men säger samtidigt att vi gör en medveten misstolkning av vad hon faktiskt menar.

IRM har under dagen talat med Agneta Kjaerbeck två gånger för för att reda ut hennes tankar kring den text och kommentarer som vi uppmärksammade under förmiddagen. Redan i vår första intervju menar hon att hennes kommentarer och gillamarkeringar i diskussionen misstolkas. Att när hon besvarar ett inlägg med medhåll så innebär det inte att hon håller med om allt som skrivits i inlägget, utan bara delar av det.

I det här fallet, till exempel, hävdar Kjaerbeck att allt hon egentligen höll med om är slutet på kommentarerna, inte allt.

OBS! Den här tråden i hennes kommentarsfält har raderats efter att vi publicerade vår artikel, men vi har den sparad:

Vidare pratade vi om hennes åsikter om att kalla unga tjejer ”billiga luder” och ”slampiga”, något som gjordes redan i citatet hon la upp på sin egen vägg:

Han skriver så här: ”Så lägger tjejerna ut sig på snapchat som billiga luder”. Vad anser du om den formuleringen?

– Det är en metafor, att de lägger ut sig på snapchat som billiga luder, det är alltså en metafor.

 

Jaha. Metafor för?

– Han beskriver ju hur det blir. När de lägger ut sig så så upplever som detta i alla fall. Ja kanske metafor är fel uttryck. Ja men det är en beskrivelse om hur de kommer att bli sedda när de lägger ut sig.

 

Om man nu nästan lägger ut porrfilmer på sig själv. Nu frågar jag dig. Kan det hända att man då tänker som den här unga killen att den här tjejen, plötsligt blir som ett billigt luder? Kan det hända att man tycker det då, att man blir så besviken? Kan du förstå den liknelsen han drar där då?

 

Nej, jag har svårt att förstå den liknelsen.

Kjaerbeck utvecklar också hur hon menar när hon i en av sina kommentarer säger att ”unga tjejer idag tyvärr ofta spär på bilden av att vara slampor”.

Hur ”spär de på bilden av att vara slampor”? 

– Jo, du förstår, när man postar bilder på snapchat som är naket, då ger man en bild av att vara slampig, det är ju inte så konstigt att det blir så. Och det ger väldigt konstiga signaler om flickor över huvud taget, både till unga män som är födda här och väldigt mycket så till nyanlända, för de vet inte riktigt, de har ingen bild från början av våra tjejer, och det är väldigt bekymmersamt att de då tror att ”jaha, det är så här tjejer överlag är”.

Hon verkar inte heller riktigt förstå den kritik vi riktar mot hennes uttalanden, utan är övertygad om att vi medvetet misstolkar henne för att kunna skriva något taskigt om henne. Hon upplyser oss även om att hon själv ska skriva om hur vår medarbetare Henrik jobbar, eftersom han frågar henne om det hon skriver och inte någon annan:

Jag tror att du fattar att det blir ett problem, men du vill bara, bara hänga ut Sverigedemokrater. Så du är intresserad av att få en dålig vinkling på detta.
[…] Att du är mer intresserad av att skada mig än av att det faktiskt är så här, det tycker jag är så ledsamt, och jag kommer att skriva om det, troligtvis idag, Henrik, hur du opererar och hur du jobbar.

När vi ringer upp Kjaerbeck en andra gång för att ställa några följdfrågor så vill hon gärna framföra att vi och våra läsare misstolkar hennes kommentarer.

Enligt henne själv så ville hon bara lyfta problematiken i att unga kvinnor lägger ut nakna bilder utan att ha det konsekvenstänk som krävs för att förstå att det kan leda till problem senare i livet, då bilderna aldrig försvinner från internet. Kjaerbeck är också noga med att understryka att hon aldrig kallat dessa unga tjejer för slampor, utan att hon bara sagt att de ger en bild av att vara slampor och att det är bekymmersamt.

Men Agneta, du tycker inte att det är två olika diskussioner? Att å ena sidan prata om att personer som inte är myndiga inte bör lägga upp nakna bilder online för sin egen skull, och att å andra sidan prata om att flickor som lägger upp nakna bilder ”framstår som slampiga” och att det skadar andra unga tjejer som ”inte sänder ut samma signaler”?

 

– Nej. Det var ju det jag menade.

Avslutningsvis vill jag alltså som skribent understryka att jag inte säger att Agneta Kjaerbeck sysslar med grova efterhandskonstruktioner, utan bara att hon ger en bild av att göra det och att det är bekymmersamt.

Text: Myra Åhbeck Öhrman

Intervju: Myra Åhbeck Öhrman och Henrik Johansson


Stöd gärna vår granskning av SD och vårt kampanjmaskineri!

Bank-giro: 478-2470 (Swedbank)

Swish: 123 421 27 59

Eller bli månadsgivare på: Patreon.com/irm


Stötta vår verksamhet
  • 340
    Delningar