Kampanjer Redaktionellt Sammanställning

IRM:s årskrönika för 2017 – Del 2

Här kommer del två av vår årskrönika, där vi försöker att sammanfatta det gångna året och berätta mer om vad vi sysslat med. Vi kan konstatera att det senare halvåret på 2017 varit allt annat än lugnt för oss och Sverigedemokraterna…

Du kan läsa vad vi gjorde under första delen av året HÄR.

Det här var månaden då Transportstyrelseläckan slog ned i Sverige som en bomb. SD försöker så klart vinna poäng genom att kritisera etablissemanget, men det går så där – med facit i hand växte alla etablerade partier efter deras hantering av ärendet.

Vi gör vårt första officiella samarbete med Mediebruset, som resulterar i en film om hur Jimmie Åkesson hanteras av media (läs: kommer undan med det mesta).

Störst av allt under juli var nog vårt besök till Almedalsveckan. Vi fortsätter på vår kampanj om att få Jimmie att ställa upp på en livesänd debatt med oss, genom att se till att utmaningen syns så mycket som möjligt. Till vårt stora nöje (och de stackars TV4-kameramännens irritation) syntes våra plakat på nästan varje bildruta när Jimmie intervjuades på SD:s dag i morgonsoffan. Inte helt oväntat kommenterar Jimmie aldrig utmaningen.

Kampanjen som sådan inbringar 60 000 kronor av de 100 000 vi tänkt skänka till svenska kvinnojourer om Jimmie tackade ja. De följare som ville bestämma över vad som skulle hända med deras pengar om han tackade nej skulle skriva sina kontaktuppgifter, annars tillföll de oss för att använda till framtida kampanjer. Väldigt få vill bli kontaktade, men då vi ändå känner att vi inte kan behålla alla pengar med gott samvete skänker vi vidare hälften, dvs 30 000, till kvinnojourer.

Vi genomför också en kampanj mot Nordiska Motståndsrörelsen, som fått tillstånd att hålla tal tvärs över gatan från den restaurang med uteservering som SD abonnerat för veckan – den så kallade ”SD-borgen”. Där samlas så väl SD-politiker, supporters och mer eller mindre högerextrema element som de rasideologiska och förintelseförnekande poddarna Ingrid&Conrad för att ta en öl och mysa lite (men de vill absolut inte ta debatten med oss).

För kampanjen valde vi att fokusera på rasistiska åsikter som sådana, och de skadliga effekter den retoriken har på samhället. Därför spärrar vi och våra aktivister, iförda hazmat suits, av vägarna som leder till NMRs tal, och varnar förbipasserande för de miljöfarliga åsiktsutsläpp som observerats i området.

Förutom det så får vi chansen att dela ut över hundra t-shirts till underbara följare, fota SD-politiker så att vi har eget bildmaterial att använda i våra artiklar, diskutera, bli förolämpade av SD-svansen, samt stalkas av Roger ”Salle” Sahlström, en vanligt förekommande figur inom SD-sfären. Eller, som vi väljer att kalla honom, ”extremhögerns Barbapappa”.

Alla våra bilder från Almedalen finns i ett album här: IRM goes Almedalen 2017.

Fler SD-mail läcker, där topparna bland annat ojar sig över att vi har bättre koll på partiets ”kommunmuppar” (faktiskt citat) än de själva.

Månaden avslutas med att Simon genomför en klassisk trollning på svärjevännerna genom att be dem uttala sig om en tom buss.

Stockholm Pride! Vi bestämmer oss i sista minuten för att vi så klart ska gå med i tåget för att manifestera för allas lika rättigheter, och mot SDs ofta inskränkta syn på HBTQ-personer. Något de genast bevisar genom att en av deras politiker kallar Pride ”perverst”. Nordisk Ungdom gör en ansats att störa tåget, men blir omedelbart stoppade av polis.

Vi och våra aktivister har en fantastiskt rolig prideparad, vilket du kan se i vårt bildalbum här: Pridetåget 2017, och vi kommer garanterat att vilja delta nästa år också! I samband med tåget genomför vi även en insamling till förmån för projektet RFSL Newcomers, som hjälper HBTQ-flyktingar, på 30 000 kronor.

Under augusti påbörjar organisationen Ung i Sverige en sittstrejk som kom att pågå i nästan två månader i centrala Stockholm. De strejkar för stoppa utvisningarna till Afghanistan. Samma gruppering som försökt störa Pridetåget  attackerar demonstrationen med rökgranater.

Åsa Westerberg, en högljudd och galen opinionsbildare på den bruna sidan, är en annan av de som vill markera mot demonstrationen. Hon uttrycker bland annat under tiden hon är delaktig i att arrangera en motdemonstration att de ”borde skjutas”.

Motdemon går, som man kunde ha väntat sig, ”så där”. Allehanda rasistiska slagord skanderas, och även om vi inte kan närvara på plats då vi är fast i Dalarna på årets planeringsmöte så gör vi ett upprop därifrån, där vi också klippte in filmmaterial från demonstrationen.

SD-politikerna reagerar genom att håna Rossana Dinamarca och Gudrun Schyman, som dykt upp för att stötta de fredliga demonstranterna från Ung i Sverige. Rimligt.

Det roligaste från SD-håll under September var utan tvekan Mattias Karlssons historia om hur ett gäng uniformerade personer ska ha sprungit upp på ett tåg han befann sig på, ställt sig på led och gjort honnör, samtidigt som de kallade honom ”Sveriges sista hopp”. Vi förutsätter att hela bussen applåderade.

Granskning Sverige börjar, tillsammans med sajten Gangrape Sweden, hota och hänga ut medlemmar från den löst sammansatta Facebookgruppen #jagärhär. Med stöttning av diverse SD-politiker, så klart. Kort därefter tas GS Facebooksida ner då de hängt ut en anhörig till en politiker med namn och adress som ett direkt hot.

IRM gör en nyrekrytering i Andreas Lindh, en av Sveriges allra bästaste datamaskinskillar, som tidigare jobbat med organisationen ”Hackers against racism”. Andreas står i nuläget för ungefär 90% av redaktionens samlade teknikkunskaper.

SD mobiliserar i vanlig ordning för kyrkovalet, bland annat genom att Bedårande Barns sångare, Marcus ”R Kelly” Öhrn gör reklam för dem. Dessutom offentliggör Ultima Thules trummis att han ämnar ställa upp för SD i valet. Trots detta går det så där för SD, som landar på runt 9 procent. En ökning, men inte med så mycket som de hoppats.

Kalla Fakta gör ett program som granskar hur SD tystar ner sexuella överbrott inom partiet. Hanna Wigh, som uttalar sig om sina upplevelser då hon utsatts för övergrepp av en partikollega, misstros och förlöjligas av sina föredetta kollegor.

IRM firar femårfest som organisation tillsammans med gamla medarbetare, kontakter, följare och allehanda andra personer som stöttat oss genom åren. Fruktansvärt rolig kväll, speciellt som vi fick träffa några personer som följt oss under flera år på Facebook och även tävla i en omgång redaktions-Jeopardy för att ta reda på vem som var snabbast på att besvara frågor om SD (Myra vann).

Vi avslutar månaden med att åka till Göteborg för att tillsammans med ett femtiotal aktivister utklädda till jedis och rebeller från Star Wars demonstrera mot Nordiska Motståndsrörelsen (eller, som vi försökte sälja in det till dem, den onda rymdrepubliken). NMR kan dock inte bete sig, utan stoppas av polis då de vägrar följa anvisningar och tvingas hålla sin manifestation på en ICA-parkering. Alla bilder från vårt Star Wars-lajv kan ni se här: GBG 30/9 2017.

Fredagslive med Ingrid och Conrad får också en överraskningsgäst… Lyssna på podden om det, och dem, här.

 

 

Alla motdemonstranter i Göteborg var uppskattade, men vissa vardagshjältar som bemötte nazisterna på den ICA-parkering där de tvingades hålla sin motdemo får lite extra kärlek, även av oss. Vi donerar en del av överskottet från vår egen manifestation vidare, då vi vill uppmuntra att alla ska våga ta ställning mot rasism och nazism i sitt närområde. Damen med rollator som tutar på nazisterna är också värd att nämna i detta sammanhang.

Mattias Karlsson, SDs chefsideolog, gör på sin Facebook en uppmärksammad jämförelse mellan två frontfigurer från Ung i Sverige, som båda har uppehållstillstånd, och illegalt invandrade terrorister. Något bland annat Jonas Sjöstedt ställer Jimmie Åkesson till svars för. Vi ser gärna att fler ställer honom mot väggen för sitt partis agerande under 2018!

SD Dalarna, ett av de distrikt som varit absolut turbulent, fortsätter vara… helt galet. Totalt har SD Dalarna fått tre aktiva nazister på SD-mandat och fler uteslutningar och avhopp än vi hunnit hålla reda på. Gabriel Ehrling sammanställer läget åt DT i en av de bästa lokala granskningar av SD vi någonsin sett.

Ett par av oss får förmånen att åka till Wien och föreläsa för samlade unga socialdemokrater från hela Europa om hur vi jobbar med aktivism mot högerextremism.

Vår satirtecknare Christoffer Svanströmer medverkar i antologin ”Hör detta och lyssna till det”. Boken är ett ideellt projekt i vilken aktivister, forskare, poeter, journalister och människor med erfarenhet av flykt skildrar och analyserar migrationspolitiken, dess konsekvenser och hur man kan göra motstånd. Är ni nyfikna finns den att köpa för en billig penning här.

En stor politisk rörelse under hösten är #metoo. Inte helt oväntat hanterar SD det hela med precis det hyckIeri man kunde förväntat sig.

I november kan vi släppa inspelningen där en lokalpolitiker från SD Borlänge, Kaj Löfvenhamn, kallar Paula Bieler för ”judehora” – något som senare ska ha fått honom utesluten. Vi skrev om det här redan i februari, men med inspelningen följer nya frågor. En av frågorna var varför deras gruppledare Stefan Andersson, som hörs på inspelningen, inte på något sätt säger ifrån när Bieler förolämpas. Han säger sig så klart ”inte minnas” när vi frågar honom.

Inblandad är också Richard Jomshof, en av SD:s partitoppar, som tidigare hört inspelningen och alltså var medveten om allt detta samt de andra missförhållandena i SD Borlänge (varken nazistmusik eller heilande på kontoret verkar ha setts som en stor grej). Detta bevisas i sin tur av en annan inspelning, som vi också kan dela med oss av.

En riksdagsledamot som däremot får det hett om öronen i november är Pavel Gamov, som kastas ur partiet efter att en helt galen beskrivning av en rysslandsresa publiceras på den SD-vänliga nyhetssajten Nyheter Idag, vars ansikte utåt Chang Frick bjudits med på resan. Texten heter ”Den svenska diplomaten”, och kan enklast beskrivas som ”Fear and Loathing in Ryssland”. Gamov sitter kvar som politisk vilde.

SD:s landsdagar går av stapeln, och politikern Martin Strid intar scenen för att yvigt och pedagogiskt förklara varför muslimer inte är 100% människor. Se klippet själva, det är ganska anmärkningsvärt. Det tyckte tydligen inte någon i SD-ledningen, då ingen ifrågasatte eller stoppade Strid. Däremot hävdade ett flertal av dem att de ”inte kom ihåg” eller ”inte varit närvarande”, trots att de tydligt syntes på videomaterialet.

Lite goda nyheter mitt i alla galenskaper är att mannen som tidigare under året hotade IRM-grundaren och skribenten Henrik Johansson döms till fängelse.

Vi gör satir på SDs valfilm, som ganska smaklöst använder sig av filmklipp från terrorattacken i Stockholm i propagandasyfte. Avpixlat-… Förlåt, Samhällsnytts skribent Mats Dagerlind hör av sig och tycker att det är osmakligt. Han gör sedan ett reportage där han förvanskar våra svar, något vi så klart kontrar med en inspelning.

Vi avslutar november med att ha en medarbetare i paneldiskussion med bland andra Alice Bah Kuhnke om hur högerextremism påverkar det demokratiska samtalet, samtidigt som en annan står i SVT Opinions tv-studio och debatterar Paula Bieler om den återkommande rasismen inom SD.

Se när vår researcher och skribent Simon gör slarvsylta av Bielers SD-försvarstal i klippet här.

I december frias Kent Ekeroth i hovrätten. Partiet vidhåller trots detta att han bör avsäga sig sin position i justitieutskottet, då han förbrukat sitt förtroende. Sagan Kent Ekeroth fortsätter med andra ord, och det känns ändå betryggande. Särskilt som vissa indikationer säger att partiet helst hade fått en anledning att bli av med honom helt och hållet.

Författaren och debattören Katerina Janouch gör en stor grej av att hennes böcker inte fanns på en Pocket Shop-butik, där kassören (enligt hennes utsago) informerade om att det skulle handla om hennes politiska åsikter. Pocket Shop som företag har inte slutat sälja Janouchs böcker, men fakta har aldrig stått i vägen för ett bra drev… även om det råkar rikta sig till helt fel Facebooksida.

Reaktionerna från andra håll på Granskning Sveriges och Gangrape Swedens organiserade uthängning av bland annat privatpersoner i gruppen #jagärhär börjar visa sig. Juridikfronten anmäler dem för rekordstort PUL-brott och Eskilstunakuriren skriver om det.

En av frontfigurerna för gruppen Megafonerna, som tidigare under året uppmanat sina följare att göra hembesök hos journalister och granska IRM:s följare, avlider. Konspirationsteorierna och antisemitismen frodas som ett resultat.

Någonstans där bestämmer vi oss för att vi förtjänat lite julledigt, och checkar ut.


Allt vi gjort under 2017 har varit möjligt med hjälp av era bidrag. Vill ni hjälpa oss under valrörelsen 2018? Håll utkik efter våra aktioner, gilla och dela så många av våra inlägg som möjligt, fortsätt att tipsa och peppa oss.

Vill ni skänka en slant kan ni göra det här:

Bankgiro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 123 421 27 59

Eller bli månadsgivare på: Patreon.com/irm


Stötta vår verksamhet
  • 530
    Delningar