Granskning

Jörgen ”afghan” Fogelklou, toppnamn i SD Göteborg, polisanmäld för lönefusk

Nu stormar det återigen runt mannen som absolut inte postat på Flashback under aliaset ”afghan”. Från att Jörgen Fogelklou blivit petad från sin tjänst som politisk sekreterare av Lars Hansson i januari, till att Hansson själv blev utesluten ur SD i februari. Nu polisanmäler den nyblivna politiska vilden Fogelklou för att ha plockat ut lön från Göteborgs Stad utan att ha varit närvarande på jobbet.

Sedan januari har Fogelklou, partiets förstanamn i Göteborg och ordförande för distriktet, varit i en bitter personstrid med numera uteslutna politikern och tidigare kommunalråd för SD GBG, Lars Hansson. Vid ett möte med partiets fullmäktigegrupp den 31 januari agerade Lars Hansson för att de politiska sekreterarna Jörgen Fogelklou och Björn Tidland skulle få sparken. Anledningen till att Hansson ville att de skulle sägas upp var att de två ska ägnat sig åt oegentligheter som SD ”inte kan godta” och att de därför saknade förtroende.

Samtidigt pågick en utredning i partiet centralt om uteslutning av Hansson – ett uteslutningsärende som startats av Fogelklou. Facit blev till sist att Hansson uteslöts ur partiet, och sitter nu som politisk vilde.

Redan när diskussionerna pågick om att sparka Fogelklou från jobbet som politisk sekreterare togs det påstådda fusket med semester och sjukdagar upp. Enligt protokollet från mötet har Fogeklou sagt att ”han inte kan gå ed på” att han rapporterat sina semesterdagar korrekt. Men nu väljer alltså Hansson att polisanmäla det hela, rapporterar GP. GP skriver också att i de fall de kunnat kontrollera Hanssons uppgifter så stämmer det att Fogelklou inte varit på jobbet, men ändå tagit ut lön.

Från Göteborgspostens granskning:

”I början av juni 2017 var Fogelklou till exempel frånvarande två dagar enligt Hanssons noteringar. På Facebook framgår det att Fogelklou var fullt upptagen med att ordna och delta i ett studentfirande, men enligt lönekontorets frånvarorapport ska han ha jobbat som vanligt.

• I mitten av december 2017 ställer Fogelklou, på sin Facebook, frågan om någon vill ha ett par biobiljetter som han inte kan utnyttja på grund av förkylning. GP har också tagit del av sms där han skriver att han kommer att vara hemma ett par dagar på grund av sjukdomen. Någon sjukanmälan är dock inte gjord.

• Vid ett annat tillfälle samma år ska Fogelklou varit hemma under några dagar med ryggskott, enligt Lars Hansson. Fogelklous Facebookuppdateringar ger samma intryck. Men någon sjukanmälan är inte gjord.”

Minns ni när vi sa att vi inte behövde åka till Göteborg och protestera så länge de hade Fogelklou? Vi hade onekligen en poäng.


Stötta vår verksamhet
  • 1K
    Delningar