Granskning

Man bakom nazistiskt bokbål invald i SD-styrelse *Uppdaterad*

sd nazism Jan Bengtsson
Written by Anny Berglin

Att hitta rätt och kompetent folk till styrelser och andra förtroendeuppdrag kan vara svårt i alla rörelser, organisationer och politiska partier. Men nog verkar det som att SD har det lite bökigare än andra partier? Deras senaste förvärv är Jan Bengtsson som har ett något…solkigt förflutet. För att uttrycka oss milt.

Expo Idag berättar om hur Bengtsson tidigare varit engagerad i Nationalsocialistisk Front, NSF. En av de saker han gjorde där var att, iklädd full nazistuniform, elda upp böcker skrivna av judiska författare. Ett bokbål helt enkelt, något som inte riktigt hör till vanligheterna i Sverige. Bengtsson verkar dock inte ha varit särskilt intresserad av att prata med Expo om sitt förflutna, då han enligt uppgift ska ha bett den som ringde upp honom att ”köra upp tidningen i röven”. Charmigt! Hur rimmar det med kommunikationsplanen egentligen..?

På mötet där bokbålet ägde rum deltog också flera personer som varit aktiva inom SD, bland annat Jerker Magnusson, en av grundarna av Bevara Sverige Svenskt och SD samt tidig medlem i SD:s partistyrelse. Dessutom:

Också Anders Westergren, nuvarande ordförande för SD i Höör, syns på bilderna. Det var på hans arrenderade mark som tältlägret anordnades. Westergren har tidigare vid flera tillfällen förklarat att han blev förd bakom ljuset och att det var ett misstag att låna ut marken till Bengtsson och hans fru.

Westergren ser dock inga problem med att ha med Bengtsson i styrelsen, och visst har det gått en hel del år sedan dess. Men behöver verkligen SD den typen av förtroendevalda? Nåväl, det hela tar en något komisk vändning när Expo Idag väljer att fråga Westergren om det där bokbålet:

Men han var ändå med och arrangerade det första bokbålet i Sverige på flera decennier.

– Ja, det påstås att det ska ha hållits något bokbål där. Det är ju förjävligt. Det är trams, barnsligheter. Dumheter. Jag har ingen aning om det ens hände, men det sägs ju det.

Det finns video på det.

– Jag har inte sett det.

Men du själv var ju närvarande?

– Nej, nej. Nej, för helsike.

På videon framgår det med all tydlighet att Westergren själv var närvarande vid bålet.

Äsch, det är klart att det inte var Westergren som var där! Självfallet måste det ha varit – vi säger det i kör va? – ett avancerat hack!

***UPPDATERING***

SVT har också skrivit om händelserna:

– Det var en fest och vi tyckte det var en kul grej att bränna böcker, säger Jan Bengtsson till Sydnytt.

På frågan varför han bar nazituniform svarar han att det också var ”en kul grej”.

[…]

Ordförande i Sverigedemokraterna i Höör, Anders Westergren, säger till Sydnytt att han inte tycker att det som hände för snart 20 år sedan ska ligga Jan Bengtsson i fatet.

– Nu är han en medelålderns man och tar avstånd från sina gamla åsikter.

Festen arrangerades på betesmark som Anders Westergren arrenderade utanför Höör.

– Det var dumt av mig att låta dem ha fest där. Jag trodde de skulla dricka öl och sjunga några gamla nazistsånger, men det kom VW-bussar med folk som pratade tyska.

Notera att Westergren helt plötsligt bekräftar sitt deltagande.

Filmerna: 

I slutet på första filmen och i början på andra ser man händelserna i Höör.

Bilder från mötet (Foto tv3):

Mer om nazism inom SD:

486708_10200260933557619_728936515_n


Stötta vår verksamhet
  • 126
    Delningar