Granskning

SD sätter ovalbara personer på vallistor för att slippa nazister som inte är medlemmar i partiet

Written by Henrik Johansson

Efter att det gång på gång valts in nazister på SD-mandat har Sverigedemokraterna bestämt sig för att bekämpa problemet rapporterar DN. I flera kommuner har man satt in en och samma person, detta trots att denne inte är valbar förutom i sin hemkommun. 

Det hela handlar om en valteknisk detalj i vallagen som gör det möjligt att sätta icke valbara personer på en lista för att sedan låsa den. På så vis förhindra SD nazister från andra partier att kuppa sig in på deras listor:

Inför årets val är problemet återigen aktuellt för Sverigedemokraterna, som enligt opinionsmätningarna väntas gå fram kraftigt och öka sina mandat runt om i landet. Därför har partiet på flera håll i landet använt sig av en teknisk möjlighet i vallagen för att förhindra utomstående från att komma in på SD-mandat. I de kommuner där SD inte kunnat hitta lokala kandidater har man registrerat distriktsordföranden som enda namn på valsedeln, trots att personen inte är valbar i den kommunen, och därefter ”låst” listan för andra kandidater.

I Norrbotten bedömer SD risken för att en nazist – från ett annat parti – ska kuppa sig in såpass stor att distriktsordföranden Robert Håkansson är skriven på inte mindre än sex listor. Något han tror är ett slags rekord:

– Jag har förmånen att stå på sex olika listor, jag tror det är Sverigerekord, säger Robert Håkansson, SD:s distriktsordförande i Norrbotten.

Förutom att kandidera till landstinget och kommunfullmäktige i Piteå står Robert Håkansson som ensamt namn på SD:s valsedlar i kommunalvalen i Arjeplog, Arvidsjaur, Haparanda och Pajala. Detta trots att han inte är folkbokförd i någon av de fyra sistnämnda kommunerna och därför inte heller är valbar där.

Totalt handlar det om nio kommuner där kandidaten som står på listan inte är valbar. Dock menar SD att man inte kommer att sätta ut valsedlar på de plats där de inte kan väljas in för att inte lura väljarna.

FAKTA

SD:s valtekniska taktik syftar bara till att stoppa nazister som inte är medlemmar i partiet och redan godkänts för en kandidatur.


Stötta vår verksamhet
  • 338
    Delningar