Dumheter

Riksdagsledamot: ”Rör inte min julkalleanka”

Julen är viktiga grejer för Sverigedemokraterna, detta parti som så ofta pratar om gamla hederliga svenska traditioner.  Partiet vars ordförande i sitt jultal larmade om att onda krafter är ute efter allt det goda i julen:

Det finns krafter, intressen, i samhället. Politiska, religiösa, kommersiella och så vidare som mer än gärna ser att själva kärnan i våra traditioner urholkas. Som tycker att det traditionella julfirandet lika gärna kan omvandlas till ett slags allmän vinterfest.

Ett parti vars inofficiella partiorgan på internet, en blogg som stöds av riksdagsledamoten Kent Ekeroth, rasistattackerade årets Lucias. Partiet som verkligen VÄRNAR det hederligt svenska och genuint juliga. Som står upp för våra svenska traditioner… eller ja… iallafall de traditioner som funnits under Sverigedemokraternas livslängd. För har ni någonsin sett SD:are rasa över att Julbocken ersatt av Jultomten?

Nåväl. Självfallet skulle företrädare för detta parti  reagera när SVT nu berättar att årets version av Kalle Ankas jul är omklippt.
”VAFALLS?”, är det säkert någon som utbrister nu men lugn, lugn. Det är inte Ferdinand som klippts bort. Det är inte Benjamin Syrsa som fått sparken. Det som hänt är att Disney valt att klippa bort två scener som kan spegla mer eller mindre rasistiska stereotyper. SVT svarar så här på frågan om de inte kan visa den gamla versionen ändå:

– Nja, jag tror inte det. Det är ju ett inköpt material, och dessutom har Disney nu gjort om tekniken så kvalitén är så oändligt mycket bättre i årets version. Det skulle se konstigt ut om vi skulle klippa in ett par gamla sekvenser, säger Stephen Mowbray.

Det är alltså två små, små förändringar som har skett.
Läser man det tweet som Markus Wiechel, nybliven riksdagsledamot, skrivit kan man dock lätt få för sig att det är julens omedelbara avskaffande som står för dörren:


Nästan lika fort som han skrev tweeten, tog han dock bort den igen. Vad kan detta bero på? Hoppet är det sista som överger människan. Därför väljer vi att tro att anledningen var att han insåg att det inte är så smidigt att som Sverigedemokratisk riksdagsledamot försvara förekomsten av rasistiska stereotyper i barnprogram.


Stötta vår verksamhet