Granskning

Riksdagsman orkade inte jobba i korvkiosk – jobbade istället åt SD *Uppdaterad*

Written by Henrik Johansson

Johnny Skalin, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, har i dagarna uppmärksammats av Sundsvalls tidning efter att det framkommit att Skalin hittat kärleken utomlands. Självfallet är kärlekshistorien i sig inte konstig, det märkliga är att Skalin själv har aktivt jobbat mot att människor ska ha möjligheten att ta hit sin käraste. I tidningens granskning av Skalin har det nu också framkommit att han levt på bidrag samtidigt som han har jobbat aktivt för SD:

ST kan i dag avslöja att Johnny Skalin (SD) aldrig haft en vanlig anställning, och att hans politiska kometkarriär finansierades av Försäkringskassan, CSN och skattebetalarna i Sundsvall – Ibland samtidigt.

Skalin behövde enligt egen utsago upp till två dygns vila efter att han jobbat fyra timmar i en korvkiosk:

I början av 2007 inledde han en arbetslivsinriktad rehabilitering. Han fick arbetsträna tio timmar i veckan på en grillkiosk i Njurunda, ägd av dåvarande partikamraten och barndomsvännen Håkan Åslin.

 

Vid utvärderingen i september det året berättade Johnny Skalin för handläggarna att han hade svårt att sortera intrycken när det blev för många kunder i kiosken. Han kände en extrem trötthet och kunde behöva upp till två dygn för att återhämta sig efter ett fyratimmarspass.

Det finns två versioner av hur Skalins arbetsbelastning inom SD egentligen såg ut. En till försäkringskassan där hans insats inom SD var kraftigt nedtonad och en till media där han beskriver det hårda arbetet:

– Det var naturligtvis mycket jobb, minns Johnny Skalin själv den tiden.

 

Men till Försäkringskassans handläggare sade Johnny Skalin att hans engagemang begränsade sig till ett möte i månaden, och att hans högskolestudier inte heller tog upp så mycket tid, eftersom de var halvfart på distans och han hade lätt att lära.

 

En handläggare på Försäkringskassan tog upp Skalins politiska engagemang med en överordnad, men det blev ingen djupare granskning:

 

[…]På riksplanet deltog han i den valrörelse som gav honom och 19 partikamrater Sverigedemokraternas första riksdagsplatser.

 

– Det var riktigt mycket jobb. Vi tog fram en alternativ riksbudget. Där var jag såklart huvudman bakom det. Det tog flera månader, berättar Johnny Skalin.

 

Ingen av dessa aktiviteter förändrade Försäkringskassans officiella syn på Johnny Skalins arbetsförmåga[…]

Vi på IRM belönade tidigare Skalin med bemärkelsen ”Årets dubbla måttstock”. Något som vi förmodligen kommer att bli tvungna att uppdatera till ”århundradets dubbla måttstock”. Vi vill även passa på att påminna Skalin om det egna anförandet i Riksdagen där han framhöll han att svenskarna måste få valuta för sina skattepengar.

När Sundsvalls tidning når Skalin vill han inte svara på frågor kring bidragen:

Du företräder ett parti som är väldigt kritiskt till statens utgifter för stöd till invandrare, samtidigt som du själv levt så länge på bidrag. Tror du det kan uppfattas som dubbelmoral?

 

– Dubbelmoral? Jag tror det uppfattas som att jag delat en verklighet som väldigt många människor i det här landet lever i.

 

Tror du SD:s väljare hade röstat på dig om de visste att du levt på bidrag och inte klarade att jobba tio timmar i veckan i en korvkiosk?

 

– Jag kan inte spekulera i vad väljarna tycker. Men jag vet vad det innebär att vara i en situation där man behöver stöd från samhället. Det är något jag tar med mig när jag påverkar partiet. Vi är ett socialt väldigt ansvarstagande parti. Vi är inte alls ett högerparti som många vill utmåla oss som.

 

Du avsade dig rätten till ersättning i november 2010. Blev du frisk av att komma in i riksdagen?

 

– Absolut inte, för jag var inte sjuk innan jag klev in i riksdagen.

Vi på IRM är ruskigt imponerad av Sundsvalls tidning och deras granskning av Skalin. De har på ett enkelt sätt visat hur en riksdagsledamot arbetat med dubbla måttstockar. Vi rekommenderar er att läsa hela artikeln om varför ST.nu gjort denna granskning av Skalin, men för säkerhets skull publicerar vi ett stycke ur inlägget här:

Vår granskning väcker säkert också andra frågor. Hur kan vi avslöja så personliga uppgifter om en människa som en sjukdomsdiagnos? Svaret är att Johnny Skalin inte är vem som helst. Som riksdagsledamot har han ett direkt inflytande över ditt och mitt liv. Även i kommunfullmäktige har han stora möjligheter att påverka tillvaron för sundsvallsborna.

**************************

*Uppdatering*

Expo idag kan nu visa att Skalin inte bara pratat om hårdare tag mot bidragsfuskare. Han har även strax efter riksdagsinträdet motionerat om hårdare kontroller:

”Samtidigt som vi vill öka rättssäkerheten inom systemet vill vi också intensifiera kompen mot bidragsfusk genom en utökning av antalet kontroller och en skärpning av påföljden för avslöjade bedragare”, står det i Björns Söders och Johnny Skalins motion ”Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp”.

Motionen kom minst sagt lägligt efter att Skalin själv anmält sig som frisk och fått ett välbetalt jobb.

************************

Ett förtydligande:

Vi tar inte ställning kring de reglerna som finns gällande  sjukskrivningar då det inte är vår uppgift. Vår uppgift är att granska SD och dess företrädare. Vi anser att denna granskning – som i grunden är gjord av ST.nu – är välgjord och ifrågasätter om Skalin följer de regler som han vill införa för resten av den svenska befolkningen.

Än en gång. Vi ställer Skalin mot de regler han själv vill införa och ifrågasätter om han själv följer dem.

Mvh Redaktionen


Stötta vår verksamhet
  • 85
    Delningar