Okategoriserade

SD försökte håna IRM med bild på gråtande barn – stäms nu på 300 000 kronor

yrkanden
Written by Atilla Yoldas

Den 30 april i år lade SD Mölndal upp en bild på en gråtande bebis i ett inlägg på deras hemsida. Bilden, som tagits av världsberömde amerikanska fotografen Jill Greenberg, användes av SD Mölndal utan tillåtelse. Detta resulterar i att fotografen stämmer SD Mölndal och SD Riks på 300 000 kronor.

Inlägget är idag raderat från hemsidan. När vi når SD Mölndals vice ordförande, Tobias Hellström, kan han inte minnas att han (eller någon annan) skrivit inlägget och använt bilden. Han förklarar även att SD Mölndal inte har tagit del av det faktum att de har blivit stämda på grund av bildstölden.

När vi frågar om det är han eller SD Mölndals ordförande Peter Bjellheim som brukar skriva inläggen på hemsidan konstaterar Hellström att vi inte har med det att göra och vill inte delge oss den informationen.

Fotografen Jill Greenberg har sedan 2007 vunnit över 10 prestigefyllda priser för sitt arbete med fotografi. Hennes fotografier och konstverk säljs för hundratusentals kronor och hon är känd världen över. Att välja att stjäla en av hennes bilder, och dessutom publicera den utan hänvisning, var bevisligen inte särskilt genomtänkt – ett misstag som nu kan resultera i en avsevärd förminskning av SD Mölndals plånbok.

Varför användes bilden på det gråtande barnet?

Syftet med bilden var att håna IRM. SD Mölndal påstod att det gråtande barnet var symboliskt för hur vi blir kränkta till tårar av deras inlägg. Vi förstår skämtet, och vi förstår att det innebar några hjärtliga skratt från SD Mölndals sida. Ironiskt nog kan en tänka sig att det hjärtliga skrattet gått över till tårar, likt barnet på bilden, när notan för skämtet dök upp.

Eftersom vi själva råkat ut för liknade stämningar så förstår vi om det svider och kan känna viss sympati med SD Mölndal. Men samtidigt gråter vi inte floder över att SD kan bli tvungna att lägga pengarna på en erkänd fotograf istället för rasistisk propaganda.

Oavsett vem som publicerade bilden kvarstår den bittra verkligheten – SD Mölndal och SD Riks kan bli skyldiga Jill Greenberg 300 000 kronor. Det ser med andra ord ut att bli en snål sverigedemokratisk valrörelse i Mölndal i mars.

oåefoåfep

IRM har sökt SD Mölndals ordförande Peter Bjellheim.


Stötta vår verksamhet