Granskning

SD har en historia av att behålla politiker som uttryckt antisemitism

Från SD till nazismen
Written by Henrik Johansson

Expo avslöjade igår att ännu en Sverigedemokrat som anklagats för antisemitism får stanna i partiet. Den här gången är det gruppledaren Niclas Nilsson som påstås ha spridit antisemitiska konspirationsteorier under en utbildningsdag:

Expo Idag har tagit del av ett personärende som skickades till Sverigedemokraternas medlemsutskott för att utredas i slutet 2011. Skrivelsen är undertecknad av de tre tyngsta sverigedemokraterna i region Skåne. Den dåvarande gruppledaren Jens Leandersson, dåvarande vice gruppledare Lars-Johan Hallgren och Helmuth Petersén som då var politisk sekreterare. Alla vittnar om att Niclas Nilsson torgfört ”antisemitiska” och ”nazianstrukna” konspirationsteorier på en utbildningsdag med Region Skåne.

Sverigedemokraterna är idag fåordiga om fallet och förklarar inte närmre varför man bestämt sig för att inte utesluta Nilsson. Det är inte första gången som personer som uttryckt antisemitism får stanna kvar inom SD. Erik T Jonsson skickade interna mail där han påstod att ”tyskarna vidtog tillbörliga åtgärder mot judarna” något som han senare kommenterade på följande sätt:

– Teoretiskt sett är det fritt för tolkning åt ena eller andra hållet. Förintelsen är ett begrepp som är allmänt vedertaget och används så fort det kommer upp nått om judar, säger han.

 

Erik T Johansson fortsätter sen med att berätta att Judar har ett stort inflytande i världen och världshistorien.

 

– Det judiska folket hyllar det här med utbildning, kunskap och arbete. Många blir duktiga så det ligger i sakens natur att de klättrar i hierakier, förvaltningar, inom bank och företagsvärlden och tidningar. Det är inte så konstigt att de får ett stort inflytande då de har den här kulturen, säger Erik T Johansson.

Även Sollentunapolitikern Anders Sundholm fick stanna i SD trots att han och en kamrat skrivit följande recension av en bok som förnekar förintelsen:

Anders Sundholm, Sverigedemokraternas förstanamn i Sollentuna kommun, recenserade tillsammans med sin dåvarande kollega i den invandringsfientliga tidningen Blågula frågor den antisemitiske debattören Lars Adelskoghs bok En tom säck kan inte stå som gavs ut på nazistiska Nordiska förlaget 2002. Bokens budskap är att folkmordet på judar under andra världskriget är en bluff.
– Boken är kanske kontroversiell för en del men recensionen är inte kontroversiell, förklarar Anders Sundholm.

 

I sin artikel upprepar Sundholm och Milld bland annat det falska påståendet att inga gaskammare användes för massmord på rikstysk mark och de sätter Förintelsen inom citationstecken. De beskriver forskningen om folkmordet som ovederhäftig och skriver att det upprättats ett ”tankeförbud”.

 

Klart är att vissa maktgrupper har intresse av att vi alla ska känna en skuld gentemot judar i allmänhet. Det ger möjligheter till ekonomisk utpressning och det underlättar de pågående övergreppen mot palestinierna. Det kan också kopplas till svensk invandringskritik och användas till mentalt förtryck.”

Sist men inte minst måste vi nämna Patrik Ehn som visserligen blev utesluten, men det tog sin tid. Redan 2010 avslöjade Expo att Ehn uttryckt sig högst olämpligt i en intern mailkonversation:

Patrik Ehn använde sig även av nazistisk retorik 2005. En SD-företrädare klagade i ett mejl till Ehn på att Sverigedemokraterna och Ehn under riskårsmötet tagit ställning för FN:s deklaration om mänskliga rättigheter:

 

Denna organisation godkändes inte av det Tredje Riket och därför kan vi ej heller den 8 maj 2005 skriva något i SD:s skrifter som förespråkar denna brottsliga förening”, skrev lokalpolitikern i brevet som avslutades ”Heil Hitler”.

 

Patrik Ehn svarade på mejlet:

 

”Hehehe… Jag skyller på tillfällig sinnesförvirring pga lågt blodsocker”. Ehn avslutar sitt mejl.
Kamp Hell!
Herr Strasser”.

Mer läsning om SD:s historia av antisemitism, rasism och nazism:

486708_10200260933557619_728936515_n

 


Stötta vår verksamhet
  • 29
    Delningar