Granskning

SD-hyllad hatblogg används för hämndaktion

Written by Anny Berglin

Yttrandefrihet är en fin grej. En grundsten i vår demokrati. Tyvärr är det inte alla som värnar den. Efter Sundsvalls Tidnings granskning av Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Jonny Skalin, har det ramlat in hatbrev till redaktionen. Många hatbrev:

Sundsvalls Tidning har granskat många politiker. Men aldrig tidigare har hatmejlen varit så många. Reportern Peter Jonsson har tagit emot ett drygt hundratal.

Bara det här är förstås illa nog, men det blir ännu värre. Nu hetsar nämligen SD-hyllade hatbloggen Avpixlat mot ST:s redaktion:

Vi vill för att belysa allvaret i frågan rikta en särskild uppmaning till våra helglediga läsare i Sundsvallstrakten att utföra lite grävande arbete för vår räkning mellan julbestyren. Vi vill få in så mycket information som bara är möjligt om journalisterna på Sundsvalls Tidnings redaktion. […]

Prata med deras grannar och anhöriga, de kanske känner till något privat som kan vara intressant – gräl med frun, vilda fester, otrohetsaffärer osv. Kolla med krogar och personal på Systembolaget om de har några fyllehistorier att förtälja. Sitter du i egenskap av ditt arbete på uppgifter om dessa personer från läkarjournaler, social- och försäkringskasseakter så vill vi förstås få in dem också. Vi röjer aldrig en källa och din anonymitet och meddelarfrihet är grundlagsskyddad så länge du endast förmedlar sekretessbelagda uppgifter med egna ord och inte i form av kopior på skriftliga handlingar. Uppgifter om brott, trasslig privatekonomi, skulder, betalningsanmärkningar och Kronofogdeärenden är också av intresse, liksom varje annan omständighet som man kan anta att dessa personer inte vill ska komma till allmänhetens kännedom.

Avpixlat, Sverigedemokraternas inofficiella partitidning som stöds av bland andra Kent Ekeroth och Stellan Bojerud (båda riksdagsmän), väljer alltså att be sina läsare i princip förfölja ST:s redaktion. Självfallet vet Avpixlats redaktion om vilka som läser deras blogg och vad detta kan riskera att provocera fram. Att inlägget innehåller ett förtäckt utpressningsförsök – ”gör som vi vill annars…” – säger allt om vad Avpixlat vill uppnå.

Vi på IRM tror inte att ST:s redaktion är oroliga för vad som kan tänkas skrivas på Avpixlat i framtiden. Vi tror däremot att det i högsta grad är ett skäl till oro att Sveriges största hatblogg nu hetsar till förföljelse. Något som borde oroa även den modigaste. Hur obehagligt det hela faktiskt är, blir ännu tydligare när man läser kommentarsfältet där det bland mycket annat finns uppmaningar att granska även redaktionens barn.

Att Avpixlats redaktion ljuger för sina läsare är också i allra högsta grad värt att uppmärksamma. Avpixlat kan inte erbjuda källskydd enligt lagen då de inte har ett utgivningsbevis eller en ansvarig utgivare. Det är inte olagligt för Avpixlat att röja sina källor, något det är för riktiga journalister. Avpixlat uppmuntrar också till att läsa läkarjournaler – något som är straffbart för den som är obehörig.

Dock verkar Avpixlats redaktion själv vara medvetna om att alla inte gillar den här sortens metoder. De avslutar nämligen inlägget med följande:

Huruvida vi sedan faktiskt publicerar en artikel med hela denna kartläggning beror helt och hållet på hur Sundsvalls Tidning väljer att agera. Gör man en pudel på ledarplats där man erkänner att man agerat djupt oetiskt och drivits av en politisk agenda som gränsar till vendetta i stället för att bedriva objektiv nyhetsvärdering och kritisk granskning och om man aktivt medverkar till att få igång en bred offentlig diskussion som syftar till att se över de pressetiska reglerna visavi meddelarfriheten så att denna aldrig kan missbrukas för att i skandaliserande syfte publicera känsliga privata uppgifter ur läkarjournaler och liknande personliga akter, då kan vi tänka oss att trycka på Delete-knappen och avblåsa vidare granskning av ST. I annat fall tycker vi att Åmvall, Jonsson med flera förtjänar att leva i ovisshet om vilka uppgifter de kan komma att få läsa om sig själva här på Avpixlat i framtiden – samma ovisshet som ST nu låter Sverigevänner leva i.

Kritik är alltså något som undanbedes i kommentarsfältet. Kanske för att redaktionen för hatbloggen vet att de gör fel? Kanske för att de förstår att det, för läsarna, kan framstå som en smula dubbelmoraliskt att arbeta på det här sättet?

Avpixlat har nu på mindre än en månad lagt upp ett opixlat videoklipp där man hänger ut offret för ett sexuellt övergrepp och även anklagar alla muslimska ungdomar för att begå övergrepp. Avpixlat har också dragit igång en kampanj för att förfölja ”sjuklöverpolitiker, journalister eller övriga medlemmar av den självutnämnda PK-eliten”, de har skrivit ett mycket rasistiskt inlägg om en 14-årig tjej (något till och med flertalet SD-politiker fördömde) och nu väljer de alltså att aggressivt hetsa mot en enskild tidningsredaktion, även om det främst är två personer som står i fokus för deras attack. En attack som går ut på att tysta journalister och hindra fortsatt granskning? Jo, nog är det så det hela framstår. Ett hot mot yttrandefriheten.

Sverigedemokraterna har ännu inte tagit avstånd. Bloggen används fortfarande som källa på officiella SD-sidor. Bloggen hyllas fortfarande av ledande Sverigedemokrater, precis som Jimmie Åkesson själv har hyllat den. När är det nog? När säger någon stopp? När kommer avståndstagandet?

Att Avpixlat väljer att bli allt mer aggressiva i sin rasism och genom att hetsa mot makthavare säger mycket om deras redaktion. Men det säger betydligt mer om Sverigedemokraterna som väljer att stötta, hylla och stödja bloggen.

 


Stötta vår verksamhet
  • 52
    Delningar