Sammanställning

Sverigedemokraterna i Dalarna – Vad fick vi?

Written by Fredrik Almroth

Sedan 2010 har SD kantats av skandaler, men något som ofta glöms bort är hur lite annat de faktiskt lyckas med. Det är svårt att få grepp om precis hur inkompetent de hanterar sina mandat på nationell nivå, utan att begränsa det. Så eftersom två av oss från redaktionen bor i Dalarna så går vi igenom vad som skett precis där de senaste två mandatperioderna.

Vi börjar först med att gå igenom vad som inte skett. Avesta tidning gjorde en reportageserie om hur SD:s politik sett ut. Vid valet 2014 fick SD 70 mandat, alltså 70 stolar som var tvungna att fyllas. Idag är 5 av dem tomma. Men vad har då SD åstadkommit med dessa 70 mandat?

När det hade gått 2,5 år efter valet 2014 hade 6 sverigedemokratiska kommunföreningar i Dalarna inte lämnat in några motioner, interpellationer eller budgetförslag. I ytterligare fyra har inte någon fullständig budget presenterats.  I Henriks hemkommun Avesta lades det 3 motioner under denna 2,5 års-period och endast en budget som till viss del var kopierad från Socialdemokraternas budget. I Hedemora som är Fredriks hemkommun hände inte mycket alls politiskt. I grafiken som är lånad av Avesta tidning ser vi hur det såg ut i Dalarnas kommuner.

SD Dalarna

Röda kommuner = inga politiska initiativ – motioner, interpellationer och budgetar – så här långt under mandatperioden. Rosa kommuner = inga fullständiga budgetmotioner. Grå kommuner = Både budget och motioner/interpellationer.

Men vad har då SD-väljarna fått för sina röster? Svaret på den frågan är att de fått en hel del som inte har varit önskvärt för oss dalmasar. Här tittar vi på det som skett efter valet 2010.

I Avesta Kommun hade en kandidat 2010 ett kriminellt förflutet där det handlade om stöld, bedrägeri och ringa narkotikabrott. Förutom det har det varit bråk om ekonomin där den gamla styrelsen anklagades för att ha förskingrat en hel del pengar. 2015 uteslöts en politiker för att ha sympatiserat med detta förra ungdomsförbundet SDU. En annan vill gasa ihjäl Löfven och utrota alla muslimer.

I Hedemora har det hänt ännu mer. Två politiker gick 2012 över till nazistiska Svenskarnas parti varav den ena hoppade av efter att ha läst deras partiprogram. Detta var dock inte den enda skandalen I Hedemora där nazism var inblandat. 2016 avslöjades det att en politiker hade ett gediget nazistiskt förflutet bland annat i Nationalsocialistisk front och Svenskarnas parti. I samband med avslöjandet visade det sig också att politikern var dömd för hets mot folkgrupp, misshandel och försök till fritagning av en annan gripen nazist, samt sympatiserade med Nordiska motståndsrörelsen. SD Dalarnas ordförande tyckte inte detta var något problem.

I Säter ville en politiker sluta ge mat till flyktingarna i Avesta. Samma politiker har kallat somalier för snyltare. Om inte detta vore nog så gillade han också fascistiska och nynazistiska sidor på sin Facebook.

I Borlänge har det hänt en hel del. Flera lögner och myter har spridits av SD Borlänge. Bland annat om att det skulle ske röstfusk med Sverigedemokratiska utlandsröster. En politiker påstod att nyanlända skulle få sina körkort gratis och när hon blev påkommen med lögnen skyllde hon på att hon drömt det.

Marie Edenhager som satt som ordförande förra mandatperioden hamnade en hel del i blåsväder. Hon uteslöts för att ha misstänkts förskingrat 400’000 kr och en fjärdedel av dessa pengar ska ha gått till kläder och smink. Hon friades senare. Edenhager menade att det handlade om maktspel och fulspel från hennes partikamrater och sa att partiet hade en vidrig kvinnosyn. Hon anklagades också för jäv. Till politisk sekreterare anställde hon sin dotter. Dotterns jobb var att hålla kontakt med SD:s landstingsgrupp, vilket hon inte gjorde.

Det avslöjades att det i Borlänges kansli spelats nazimusik öppet och ogenerat, Paula Bieler hade kallats ”judehora” och vissa företrädare har haft kontakt med nazister. Detta mörkades och när en hemlig ljudinspelning släpptes kallade Richard Jomshof inspelningen för partiskadlig verksamhet.

En före detta partirevisor anmälde partidistriktet till skattemyndigheten  och anklagade sina partikamrater för att tysta oegentligheter med till exempel uteslutningar.

I Rättvik kallade en politiker nazistiska Nordiska motståndsrörelsen för tuffa och uttryckte även antisemitiska konspirationsteorier.

Den före detta riksdagsledamoten Anna Hagwall förtjänar nästan en helt egen kategori. För några år sedan uttryckte hon att kvinnor som misshandlades av sina män får mer eller mindre skylla sig själva och visst minns vi den antisemitiska motionen där hon ville förbjuda judiska familjer att äga media. Få känner till att hon fick 200’000 kr i skattesmäll för att hon försökt dra av utgifter i deklarationen utan kvitton.

I Ludvika/Smedjebacken så uttryckte en politiker att hon mår så dåligt att hon får spykänslor när hon ser muslimer. Det var också här nazisten Pär Öberg kuppade in sig på SD-mandat.

I Leksand la de olovligen in en annons från ett företag i sina kampanjutskick.

I Älvdalen 2010 så tackade samtliga kandidater nej till att företräda Sverigedemokraterna.

I Orsa gillade en politiker nazistiska facebooksidor och kallade en journalist för ”jävla vänsterkommunist” när han fick frågor om detta. En annan Orsa-politiker kallade Gudrun Schyman för slampa och spekulerade i om hon gillade att bli tagen med våld. Politikern blev utesluten, men kom tillbaka på valsedeln till årets val.

I Falun avslöjades det att lokalföreningens ordförande anser att alla muslimer är islamister och att heder inte finns i deras kultur. En fråga som SD Falun vurmar för är hastighetsbegränsningar. De går så långt att de vill höja begränsningarna på vägar som Trafikverket äger och inte Falu kommun.

I Vansbro hoppade hela föreningen av förra året (2017).

I Gagnef, Mora och Malung/Sälen har det inte hänt så mycket.

Så vad har Dalarna fått de två senaste mandatperioderna?

Nazism, rasism, lögner, få budgetar, få motioner, uteslutningar, avhopp och interna stridigheter. Grattis, Dalarna.

 


Stötta vår verksamhet
  • 2.3K
    Delningar