Dumheter

SD Kiruna vill avskaffa jämställdhetsbonus – ett problem bara, den avskaffades för två år sedan

Written by Henrik Johansson

Det har blivit uppståndelse kring SD Kirunas annonser i Norrländska lokaltidning. För det första tycks ingen vet vem som faktiskt publicerat den, för det andra handlar annonsen om förslag som inte bestäms i kommunen och avskaffandet av en jämställdhetsbonus som avskaffades för snart två år sedan. 

Allt började med en annons från SD Kiruna i det lokala Annonsbladet som fick folk att reagera. Sverigedemokraterna poserade glatt tillsammans med en bunt förslag som man ville driva lokalt, bland annat en reform av föräldraförsäkringen och avskaffandet av jämställdhetsbonusen. Två problem, jämställdhetsbonusen är avskaffad sedan snart två år och föräldraförsäkringen är inte en kommunal fråga. När förstanamnet på SD:s lista, Mats Fredlund får frågan av NSD om hur detta ska gå till har han följande att säga:

I annonsen syns ju ni lokalpolitiker med ansikten och ”SD Kiruna” står i annonsen. Finns det ingen risk att annonsen får väljare och läsare att blanda ihop vad ni som kommunalt parti kan bedriva för frågor?

– Nej, vi kommer driva så hårt det går på kommunal nivå för att genomföra den här förändringen.

Men det är ju frågor som avgörs på regeringsnivå. Hur ska ni driva dem lokalt?

– Det är ett problem vi får titta på. Får vi med hela Kiruna kommuns politiska organisationer att trycka på så är det ju lättare att få ett genomslag på riksnivå.

På frågan om varför de ska ta bort en bonus som redan avskaffats säger han att det är SD centralt som godkänt annonsen:

– Det är en central annons vi haft. Jag visste faktiskt inte om att bonusen var borta. Vi kör med förgodkända annonser med vad som passar bäst för kommuner.

NSD har sökt flera företrädare för att försöka reda ut vem eller vilka som är ansvarig för annonsen men får inga klara bud. Det här är inte första gången de norrländska SD-avdelningarna kommer med anmärkningsvärda vallöften. Redan 2015 ville SD Luleå satsa på den skånska landsbygden i sin budget:

I sitt budgetförslag vill Sverigedemokraterna i Luleå satsa på den ”skånska landsbygden”.

Och ta 51 miljoner från en verksamhet som inte finns.

De har kopierat alltihop från sina partikollegor i Lund.

– Det spelar ingen roll att ni kritiserar oss. Vi växer bara vi får uppmärksamhet, säger gruppledaren Oscar Rosengren, SD


Stötta vår verksamhet
  • 866
    Delningar