Innan IRM ens hann skriva ”avgångsvakt” kom uteslutningshotet mot Annika Rydh som ett brev på posten. Rydh blev uppmärksammad efter att hon kommit med ett krav på att begränsa muslimers barnafödande. Idag avslöjar Expoidag att SD nu öppnat ett uteslutningsärende mot Rydh:

– Vi kommer troligtvis att fatta ett beslut om Rydh inom de närmaste veckorna, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen.

Observera att beslut kommer inom ett par veckor. När det gällde Almqvist, Ekeroth och Westling skulle vi nämligen få vänta tills i vår innan SD skulle kunna fatta ett beslut:

Trots att partistyrelsen ska sammanträda nästa vecka, kommer det att dröja minst till i vår, när partistyrelsen har sitt nästa sammanträde, innan frågan eventuellt tar upp.

– Utskottet hinner inte utreda frågan klart innan måndag nästa vecka. Bland annat ska de skicka brev till de som prövas, som ska ha tid att komma in med sina svar och ge sin syn på saken, säger SD:s pressekreterare Martin Kinnunen.

Att det är skillnad på toppen och gräsrötterna inom SD har sällan varit så tydligt. För är det någon som på allvar tror att Rydh kommer bli utkastad för att sedan få ett högavlönat konsultuppdrag som Erik Almqvist? Eller att Rydh får chansen att ta en betald ”timeout” som Kent Ekeroth?

Till sist vill vi bara påminna er om den debattartikel som IRM fick publicerad i Aftonbladet. Den blir direkt högaktuell när Ekeroth publicerat samma film som Rydh:

Vi har sett hur Sverigedemokraterna beter sig på nätet på lokal och central nivå, vi har även sett hur de kom undan med det. Därför startade vi bloggen ”Inte rasist, men…” för att granska partiets företrädare. Under ett halvårs tid har vi kunnat skriva om flertalet sverigedemokratiska företrädare på olika nivåer som uttryckt sig mer än illa. Vi har till exempel kunnat skriva om Sven-Erik Karlsson i Högsby som i samband med händelserna i Forserum kommenterat på den främlingsfientliga bloggen Avpixlat att somalier borde trakasseras i fler kommuner. Vi har också skrivit om Pär Norling som förespråkar att islam ska totalförbjudas och om Willy Christiansson som uttryckt att homosexualitet är orent och fel. Vi har också skrivit om företrädare som sprider nazistisk propaganda och företrädare som säger att islam är ett stort hot mot Sverige. Detta är bara ett par exempel och det finns en nästan outtömlig källa att ösa ur.

Alla exempel ovan är antingen uteslutna eller under uteslutningshot. 

Vi tycker inte att det här är särskilt märkligt. Det handlar snarare om ”monkey see, monkey do” eller en retorisk omgång av ”följa John”. När Sverigedemokraternas företrädare på högsta nivå säger saker som till exempel att islam är ett större hot mot världen än både nazism och kommunism (”…ett hot långt värre än såväl nationalsocialism som kommunism.” Richard Jomshof), eller genom att jämställa homosexualitet med tidelag och pedofili (”Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala.” Björn Söder), lägger skulden för det som hände i Forserum på somaliesvenskarna (”De måste helt enkelt anpassa sig till det svenska samhället i stället för tvärtom.” Jimmie Åkesson) eller genom att säga att utan svarta personer i USA hade KKK aldrig skapats (”Det var sannolikt en viktig faktor för framväxten”, Erik Almqvist) så får man kanske räkna med att tolkningarna på lokal nivå kan bli än grövre.

 

Det är dags för Sverigedemokraternas ledande politiker att ta sitt ansvar för att vad de säger skapar ringar på vattnet inom partiet. De kan inte säga sådana här saker och sedan kalla sina lokala företrädare för ”rättshaverister och galenpannor” när de säger exakt samma sak som sina ledare.

 

Den påklistrade ursäkten ”Vi är en växande rörelse” närmar sig sitt bäst före-datum med hisklig fart. Precis som inom alla politiska partier finns det företrädare längst upp i toppen som är de tongivande för resterande partimedlemmar och partiföreträdare. De tongivande personerna bör se över sin retorik och vad de väljer att lyfta fram – snarast. För hur trovärdigt är det med en nolltolerans som inte gäller partiets yttersta ledning?