Dumheter

SD-topp ser inga problem med att partikamrater sprider nazistblogg *Uppdaterad*

Jimmie Åkessons pressekreterare, Linus Bylund ser inga problem med att partikamraten, Kjell Dahlin länkar och sprider en nazistblogg tillhörande nazistiska Svenskarnas parti. Samtidigt kommer det lokala krav om avgång mot Dahlin då man anser att han har brutit mot den berömda nolltoleransen. 

Det är Nyheter 24 som granskat hur SD sprider näthat och hittat företrädare inom SD som sprider den nazistiska bloggen Realisten:

När Nyheter24 ställde frågorna till Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund kallar han de rasistiska och nazistiska sajterna för nyhetsbloggar. Han menar också att det är av meningsmotståndare en påhittad politisk etikett ”på aktuell sida”.

Men när nyheten om att Dahlin spridit en nazistisk blogg når hans egen avdelning blir det annat ljud i skällan:

Samtidigt som Bylund förminskar sina partikollegors handlingar tar lokalavdelningar starkt avstånd.

 

En av de som länkat till nynazistiska Svenskarnas partis sajt Realisten är Kjell Dahlin i Helsingborg. Efter att det uppmärksammats i Helsingborgs Dagblad kräver nu ordföranden Dick Johansson att Dahlin utesluts.

 

– Min personliga åsikt är att han är helt olämplig att sitta i fullmäktige, säger Johansson till Nyheter24.

 

På måndagen ska fullmäktigegruppen ha ett möte där detta kommer att tas upp för diskussion. Ordföranden tycker att man måste vara konsekvent med anledning av den nolltolerans som partiet numera har.

 

– Jag är förbannad och ledsen att en politiker i fullmäktige beter sig på det här sättet, säger Johansson.

Man måste säga att det är imponerande hur Bylund kan ta så lätt på händelserna efter att partiet stenhårt gått ut och förklarat att nolltolerans numera (nästan/ibland…) råder inom SD. Vi får i alla fall berömma Johansson som tar rasism på allvar och kräver Dahlins avgång.

Vi kan se Johanssons krav som ett litet steg på vägen mot att SD kanske kommer börja ta rasism på allvar, men vi ska inte ropa hej riktigt än. SD är ju ändå bara 25 år gammalt och babysteps (eller myrsteg, möjligtvis) tycks fortfarande vara ledordet när det gäller att rensa ut rasismen inom partiet. Nolltolerans, eller inte.

Uppdatering 

Nu har Dick Johansson skärpt tonen mot Dahlin och säger till Helsingborgs Dagblad att det är ett solklart uteslutningsärende:

Redan i gårdagens tidning rasade Dick Johansson mot Kjell Dahlin.

 

Han sov på saken – och tar nu ett steg till.

 

– Det är så pass allvarligt att jag tycker det handlar om ett uteslutningsärende. Allt annat är oacceptabelt, säger Dick Johansson.

Johansson passar även på att ge en känga åt Bylunds passivitet i frågan:

Nättidningen Nyheter24 var först med att berätta om sverigedemokrater som sprider länkar till rasistiska och nazistiska sajter. Nyheter24 har också ställt frågor om detta till Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare.

 

Linus Bylund tar inte avstånd från partikamraternas agerande.

 

– Det är jädrigt konstigt tycker jag, säger Dick Johansson.

 

Linus Bylund menar att vissa nyheter och avslöjanden inte finns i etablerade medier, då måste man välja mellan att länka till andra sajter eller inte alls.

 

– Då ska man inte länka alls. Om vi ska ha någon trovärdighet, säger Dick Johansson.


Stötta vår verksamhet
  • 1
    Dela