Granskning

SDs partisekreterare viftar bort rasismanklagelser efter hån mot 15-åring: ”Det är bara trams”

Richard Jomshof
Written by Henrik Johansson

 

Text: Myra Åhbeck Öhrman

Richard Jomshof, Sverigedemokraternas partisekreterare, har uttalat sig om kritiken om rasism riktad mot sina partikamrater efter att de anklagat ett flertal tonåriga pojkar för att ha ljugit om sin ålder. ”Det är bara trams, en överreaktion”, säger han.

Det är i en artikel i Sydsvenskan Jomshof diskuterar rasismanklagelserna som riktats mot några av partiets mest inflytelserika medlemmar av bland annat DN:s chefredaktör Peter Wolodarski. Detta efter ett flertal posts i sociala medier där bland andra SD:s rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth, riksdagsledamoten Linus Bylund och Jörgen Fogelklou, distriktsordförande i Göteborg, ifrågasätter och öppet anklagar tonåriga pojkar för att vara lögnare – enbart baserat på deras utseende.

Eftersom jag själv anser mig ha relativt bra svenskkunskaper erkänner jag villigt att det här gjorde mig något konfunderad. Skulle det inte vara rasism att attackera människor med utländsk härkomst specifikt för att de har utländsk härkomst, och därför misstänkliggöra dem som lögnare? Är det tramsigt att människor reagerar på att högt uppsatta personer i ett av Sveriges riksdagspartier offentligt hänger ut, anklagar och förolämpar en 15-årig pojke?

Som den undersökande journalist jag låtsas vara googlade jag genast på ”trams”. Så här lyder den vedertagna definitionen:

”Trams:

något som uppfattas som oviktigt, omoget eller (larvigt) felaktigt; något som uppfattas som tramsigt

Trams. Partisekreteraren för ett av Sveriges största riksdagspartier avfärdar folks tolkning av nätbaserade trakasserier som specifikt och vid flera tillfällen riktats mot unga människor av utländsk härkomst som ”oviktig, omogen eller larvigt felaktig”.

Richard Jomshof, det är tydligt att du och jag inte har samma definition av vad som är ”tramsigt”. För att underlätta för din framtida kommunikation i media så att du kan uttrycka dig på ett sätt som inte får dig att låta som en nedlåtande apologet vill jag härmed visa dig några exempel på saker som vanliga människor, väljare som jag, kanske skulle kalla tramsiga.

Trams:

 1. Det mesta Monty Python har gjort
 2. Den här videon av en katt i hajkostym som jagar en ankunge från en robotdammsugare
 3. De där konversationerna man har när man är övertrött efter en väldigt lång utekväll
 4. Att frukt skulle vara godis
 5. När man egentligen borde skriva ihop en text för IRM, men är så less på Richard Jomshofs idioti att man istället fastnar i en Youtubeloop med katter på robotdammsugare.

Lista på saker som inte är trams:

 1. Skatteverket
 2. Massmord
 3. Att en högt uppsatt politiker väljer att offentligt hänga ut en 15-årig pojke som lögnare (https://www.interasistmen.se/granskning/sverigedemokraterna-hanar-15-aring-har-man-gett-sig-leken-far-man-leken-tala/)
 4. När samma högt uppsatta politiker någon dag senare efter att ha ifrågasatts återigen hänger ut en ung pojke som lögnare, samtidigt som han själv ljuger om hans bakgrund (https://www.interasistmen.se/okategoriserade/ekeroth-pekar-ut-kille-som-ensamkommande-samma-dag-som-akesson-sagt-att-det-inte-ska-upprepas/)
 5. Människors oro över att andra människor som deltar i att planera och styra hela deras samhälles framtid medvetet attackerar unga män av utländsk härkomst upprepade gånger på en offentlig plattform, och får göra det helt utan konsekvenser.

Richard Jomshof, jag kom på en sak till.

Ditt uttalande i Sydsvenskan.

Du kan lägga till det på listan strax ovanför katten i hajkostym.


Stötta vår verksamhet
 • 1.1K
  Delningar