Granskning

Mr ”Avpixlat” försökte sätta åt IRM men när det gick åt skogen förfalskade han våra citat – nu släpper vi ljudfilen

Written by Henrik Johansson

Under gårdagen blev vi kontaktade av Mats ”Mr Avpixlat” Dagerlind, numera skribent på Samnytt som i sin tur ägs av Kent Ekeroth. Dagerlind ville intervjua – se sätta åt – oss efter att vi publicerat en satirversion av SD:s valfilm, men när hans intervju gick åt skogen fanns det bara en utväg. Förfalska alla svar och frågor, men vi är såklart vana med hur lögnarna kring SD jobbar och spelade självklart in allt. 

Tesen Dagerlind driver i sin artikel är att vi tydligen kränkt någon ”svärjevänn” som i sin tur hört av sig till honom och klagat över att bilder från terrordådet på Drottninggatan finns med. Och att utnyttja detta skulle då vara osmakligt och kränkande av oss:

Den vänsterextremistiska bloggen som påstår sig ”granska” Sverigedemokraterna spred igår en video där SD:s senaste valfilm som innehåller bildsekvenser från terrordådet på Drottninggatan i våras och skottlossningar i utsatta områden kompletteras med bilder och ljud från zombiefilmer. IRM menar att filmen med rubriken ”Total Jävla Systemkollaps 2 0” ska föreställa satir och håna Sverigedemokraternas världsbild

Att det är Sverigedemokraterna själva som valt att ta med bilder från terrordådet i sin kampanjfilm är dock inget Dagerlind reflekterat över som kränkande mot offren. Däremot är det vi som gör fel i att publicera satir på deras valfilm.

Dagerlind ringde undertecknad och ställde ett par frågor kring filmen och såhär väljer han att framställa mina svar:

–  Jag tycker det är jävligt osmakligt av SD att hålla på så här. Att vi gjorde satir på det kan de ju tycka är osmakligt också.

Men du tycker inte det?

– Nej.

Nu säger du att det var ni som gjorde satiren? Nyss hade du ingen aning om vem som producerat den.

Inget svar

Du tycker det är mer osmakligt att ett politiskt parti uppmärksammar terrordåd än att man gör en zombie-satir på terrorns dödsoffer?

– Jag tycker att det är osmakligt att SD gör den här sortens satir på Sverige. Jag vet inte vad jag ska kalla det för annars, för Sverige är ett väldigt bra land att leva och bo i.

Kan man verkligen säga att det är ett bra land när man riskerar att inte komma hem levande utan dö i ett terrordåd om man går ut på stan för att shoppa?

Inget svar

För att sammanfatta – du tycker inte att det ni gjorde var osmakligt eller oetiskt?

– Nej.

Så hur står Dagerlinds text mot vårt samtal? Faktum är att inte ett enda citat, eller för den delen fråga, är korrekt. Till exempel så ställdes aldrig dessa två frågor:

”Nu säger du att det var ni som gjorde satiren? Nyss hade du ingen aning om vem som producerat den.”

”Kan man verkligen säga att det är ett bra land när man riskerar att inte komma hem levande utan dö i ett terrordåd om man går ut på stan för att shoppa?”

Nu spekulerar vi högt, men anledningen till att han skrivit ”inget svar” på just dessa två frågor kan ju ha att göra med att de aldrig ställdes.

Även om vissa av orden yttrades så är hans text i huvudsak enda stor lögn, men ni behöver verkligen inte ta oss på orden. Vi är nämligen inte födda i farstun och spelar självklart in alla våra samtal med lögnare:

Eftersom Avpi… Ursäkta Samnytt nu paketerat om och påstår sig vara en ”seriös” aktör så vill vi bara påminna om några punkter från pressens publicist- och yrkesregler:

  1. Förfalska inte intervjuer eller bilder.
  2. Sträva efter att ge personer, som kritiseras i faktaredovisande material tillfälle att bemöta kritiken samtidigt. Sträva också efter att återge alla parters ståndpunkter.
  3. Felaktig sakuppgift skall rättas, när det är påkallat. Den som gör anspråk på att bemöta ett påstående skall, om det är befogat, beredas tillfälle till genmäle. Rättelse och genmäle skall i lämplig form publiceras utan dröjsmål och på så sätt att de kan uppmärksammas av dem som har fått del av de ursprungliga uppgifterna. Observera att ett genmäle inte alltid kräver en redaktionell kommentar.

Vi räknar med att du ”Mr Avpixlat” rättar intervjun i enlighet med de pressetiska reglerna och skriver en enkel ursäkt i slutet. Om du inte minns vad som sas, ja då kan du ju alltid lyssna på vår inspelning här ovan.


Stöd gärna vår granskning av SD och vårt kampanjmaskineri!

Bank-giro: 478-2470 (Swedbank)

Swish: 123 421 27 59

Eller bli månadsgivare på: Patreon.com/irm


Stötta vår verksamhet
  • 4.2K
    Delningar