Granskning

Sverigedemokrat samarbetar med nazistisk representant

När vi igår skrev om hur Thoralf Alfsson ställt retoriska frågor kring om man skulle förbjuda islam och koranen, så upptäckte vi också att en annan sverigedemokrat kommenterade inlägget. Det är kommunfullmäktigeledamoten i Mönsterås Bernhard Ek som kommenterar fallet med den uteslutningshotade Pär Norling. Han skriver bland annat :

”Jag tycker inte heller att Islam passar in i vårat samhälle. Vill partiet utesluta mej av den anledningen så får dom väl göra det. I min värld så har kvinnor samma rättigheter som män,och man respekterar djurens rätt,samt förlitar sig på vetenskapen före religösa skrifter.Förövrigt anser jag att sossarnas generösa bidragssystem är orsaken till främligsfientligheten som råder i vårat samhälle.”

Efter en snabb bakgrundskoll på Ek så upptäcker vi att han i en tidigare intervju uttryckt sitt stöd för den numera utkastade Anders Leander. Leander vart uteslutningshotad och hoppade av efter att publicerat bilder på den mördade Elin Krantz sargade kropp och kallat det för ”negervåldtäkt”.

…Bernard Ek (SD) tycker inte att situationen är märklig. 

– Nej, jag och Anders är överens i det mesta, vi tycker och tänker på samma sätt. Till exempel har vi samma åsikt kring de ensamkommande flyktingbarnen, säger Bernard Ek när vi når honom på telefon.

Efter att Leander hoppat av sverigedemokraterna så går han med i det nazistiska partiet Svenskarnas parti (SVP). Ek berättar vidare att det inte är så stor skillnad på SD och SVP på lokal nivå:

Så du tycker inte att det ställer till med problem att Anders Leander nu är medlem i Svenskarnas parti istället för Sverigedemokraterna?
– Nej, det har inte så stor betydelse. Vi har fortfarande samma synsätt. På kommunal nivå är det inte så stor skillnad mellan partierna, det är nog mest på nationell nivå, fortsätter Bernard Ek.
– Svenskarnas parti är kanske något mer patriotiska.

Vi blir såklart nyfikna på Ek och ringer för att ställa lite frågor. Bland annat vill vi veta hur det ser ut med Eks och Leanders samarbete idag:

Jag såg i en intervju att du skulle fortsätta jobba med den numer uteslutna Anders Leandersson i kommunfullmäktige. Gör du det?
– Ja det gör jag. Han sitter kvar för väljarnas skull. Han vill inte svika dem.

Tycker du hans val av parti är bra (Svenskarnas parti)?
– 
Nej, jag är enbart sverigedemokrat inget annat.

Men ni kan jobba ihop?
– 
Ja jag ser inte det som ett problem faktiskt.

Vi har tidigare sett hur SD:s ledning reagerat på när förtroendevalda fortsatt samarbetet med uteslutna medlemmar. Bland annat när SD i Trollhättan ville fortsätta samarbetet med en utesluten medlem:

…En Sverigedemokrat ska inte ha ett samarbete med en utesluten medlem, så ska det inte gå till, säger Eric Myrin.
Kinnunen hävdar även att det varit flera problem inom SD-Trollhättan som ligger bakom beslutet om att upplösa föreningen.
– Möten har inte hållits eller protokollförts. Samarbeten har även fortlöpt med uteslutna medlemmar, säger Kinnunen.
Andra delen av intervjun kommer publiceras inom kort i vilken Ek förklarar sin syn på islam.

Stötta vår verksamhet
  • 20
    Delningar